Hopp til hovedinnhold

Åpningen av Dronning Sonja KunstStall

H.M. Dronningens tale ved åpningen av Dronning Sonja KunstStall 4. juli 2017.

Stortingspresident,
Statsminister,
Høyesterettsjustitiarius,

Kjære alle sammen!

Endelig er dagen kommet!
Jeg synes jo det er helt utrolig, selvfølgelig, at dette er blitt en realitet. Jeg må fortelle litt om hva som skjedde i forkant

Overraskelsen var stor da min mann – under en liten samling her i den gamle stallen 27. oktober i fjor – fortalte den store nyheten: Han holdt en nydelig tale – og sa at han ville gi meg dette rommet, som siden 2. verdenskrig hadde vært lager og garasje, i 80-årsgave – som en utstillingsarena for kunst og kultur. Og navnet var allerede klart: Den skulle hete Dronning Sonja KunstStall. Med stor "S" i stall, merk dere det! Og jeg ble helt overveldet – og selvfølgelig fullstendig stum!

Men selv om Kongen stilte dette unike rommet til rådighet for meg, gjenstod meget for å kunne skape en levende KunstStall. Veien frem til i dag har vært intens, og resultatene overstiger alt jeg kunne forestille meg! Ja se bare selv! Er ikke dere også imponert? At det går an å få dette ut av en stall?

Snøhetta har med sine friske arkitektoniske grep gjenskapt stallen til sitt nye formål – i respekt for det opprinnelige. Statsbygg og Riksantikvaren har vært instrumentelle i arbeidet med å føye det nye og det gamle sammen i en vakker helhet i vår tid.

Jeg vil berømme alle involverte – hver og én især – for en imponerende innsats – slik at KunstStallen kunne realiseres, med offisiell åpning i dag på min store dag!

Jeg har jo sett arbeidene her. Et yrende liv hele veien. Og at dette skulle bli ferdig, trodde ikke jeg for en uke siden. Men her er vi, og det er helt fantastisk.

Jeg er både glad, stolt og takknemlig – og ikke så lite spent og forventningsfull!

Takk for varme, gode ord fra statsministeren. Regjeringens gave løfter Dronning Maud og bringer hennes liv og dronningrolle frem i lyset på en måte hun virkelig fortjener.

Og hjertelig takk til Norske Grafikere, ved styreleder Magne Vangsnes. Norske grafiske kunstnere har med denne åpningsutstillingen skapt et samtidsbilde av norsk grafikk i en bredde som er helt enestående, akkurat som Vangsnes sa.

Jeg kan i dag også avsløre at denne grafikkgaven på 164 verk - laget av 166 personer - for fremtiden vil være del av De kongelige samlinger!   

Tusen hjertelig takk for gavene til alle dere som har bidratt! Det er mange blant dere, og jeg kan ikke nevne alle, men vi er dypt takknemlige for alt som har kommet inn av hjelp til denne KunstStallen.

Det vi markerer her i dag, handler om lange linjer i den kongelige familiehistorien. På et av fotografiene som blir vist i installasjonen ser vi Dronning Maud i 40-årsalderen på en av hennes mange rideturer på Bygdøy. Der fant hun sitt fristed: med sin hest, ute i naturen.

Hun var Norges dronning i 33 år – men oppholdt seg store deler av året på Appleton House i Storbritannia, hvor hun hadde flere hester og hvor hun også fant stor glede i å dyrke sin blomstrende have. Noe hun også skapte på Bygdø Kongsgård.  

Den britiske tradisjonen med hestehold tok dronningen med seg fra sitt hjemland, og i 1911 var ombyggingen av stallen ferdig. Arbeidet ble utført på Dronning Mauds initiativ, etter mønster av den kongelige stall – The Royal Mews – på Buckingham Palace. Hvis dere ser godt etter, ser dere disse firkantede flisene. Alt er originalt. Navnene i båsene er originale. Alt er blitt tatt vare på, og det synes jeg personlig er veldig, veldig hyggelig.

Gjennom hele sitt liv var dronningen en flittig fotograf. Takket være hennes blikk gjennom linsen har vi en unik dokumentasjon av den kongelige familiehistorien. Dette utgjør en skatt bestående av 20 000 fotografier og 44 album. Det kongelige dagliglivet sett fra Dronning Mauds ståsted vil publikum nå, gjennom KunstStallen, få del i på en ny og levende måte.

Mens Dronning Maud hadde sitt fristed blant hestene, har naturen og kunsten lenge vært fristedene i mitt liv.

Jeg er stolt over norske kunstnere og det spennende de skaper. Gjennom hele livet har jeg vært opptatt av og glad i kunst, og fulgt utviklingen på nært hold. Som dere vet, har jeg de senere årene hatt et ekstra engasjement for å fremme den grafiske kunsten. Og nettopp det å få åpne Dronning Sonja KunstStall med denne storslagne utstillingen av norsk grafikk, er derfor en drøm som går i oppfyllelse for meg – og kanskje flere?

Jeg synes å registrere at det endelig er i ferd med å vokse frem en økt forståelse for kunsten og kulturens betydning på mange områder i samfunnet. Og det gleder meg stort!

Med tiden ser jeg frem til å få ønske stadig nye kunstnere og kunstformer velkommen, gjennom skiftende utstillinger her i KunstStallen.

Som Kongen sa i forbindelse med vår felles feiring i Operaen i mai: I vår alder er opplevelsesgaver det beste man kan få. I dette tilfellet håper jeg opplevelsene vil bli mangfoldige, og komme mange mennesker til gode, her i dette rommet. Jeg håper at vi med Dronning Sonja KunstStall skaper et sted som vil tiltrekke seg besøkende i alle aldre fra hele landet – og fra andre land.

Jeg håper publikum vil støtte opp om denne generøse gaven! Og jeg for min del kan love at KunstStallen skal bli flittig brukt!

Med dette har jeg den store glede å erklære Dronning Sonja KunstStall for åpnet!

Velkommen til Dronning Mauds verden!
Velkommen til denne unike grafikkmønstringen!
Velkommen til Oslos nye kunstarena – i hjertet av hovedstaden!

 

04.07.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook