Hopp til hovedinnhold

Fylkestur i Nord-Trøndelag: Tale i Namsskogan

H.K.H. Kronprinsens tale i Namsskogan familiepark under Kronprinsparets fylkestur i Nord-Trøndelag 20. - 22. september 2017.

Fylkesmann,
Ordfører
Kjære alle sammen,


Så fint å være her!

Kronprinsessen og jeg har gledet oss veldig til å besøke Nord-Trøndelag – og spesielt til vårt første besøk her i Namdalen. Det var utrolig vakkert å seile inn fjorden mot Høylandet i dag morges og gå i land på Øyrkollen – hvor vi ble tatt imot med sang av barnehagen og av Høylandet familieteater.

I løpet av de neste dagene skal vi få bli bedre kjent med Namdalen – og ikke minst med dere som bor her. Jeg vet at det er mange skoleelever som har fått fri for å komme hit og være sammen med oss her i dag – og det setter vi utrolig stor pris på:

Hvem kommer fra Trones skole?

Sørli skole?

Stortangen skole?

Røyrvik oppvekstsenter?

Namsskogan skole?


Vi er veldig stolte av landet vårt.

Og vi blir alltid glade når vi reiser rundt i Norge og opplever den kjærligheten som folk uttrykker til akkurat sitt hjemsted. Når alle bidrar til å skape gode lokalmiljø, blir hele landet et godt sted å leve og bo.

Her i Namsskogan vet jeg dere er ekstra bevisst på å holde på de unge som vokser opp i kommunen – og gjør en stor innsats for at de skal ønske å komme hjem igjen når de er ferdig med skole og utdanning.

Og mye tyder på at dere lykkes! Dere er vel et av de få stedene i landet der det blant annet er en vekst i unge kvinnelige gårdbrukere.

Det er utrolig bra – både for landbruket, for Namdalen og for Norge.

Og så har dere en kjempefin park her. Det er godt gjort å skape en attraksjon som trekker 50 000 besøkende årlig til en kommune med i underkant av 1000 innbyggere. Da har dere virkelig fått til noe som fenger både små og store.

En av forfatterne dere kan være stolte av her i Namdalen er Olav Duun. Han og hjemstedet hans skal vi bli bedre kjent med når vi besøker Fosnes i morgen. Olav Duun har skrevet:

«Fjella, dei står der dei står. Dei veit kor dei hører til.»

Det tror jeg er noe av det viktigste for oss mennesker: Å vite hvor vi hører til.

Det handler ikke bare om geografi.

Det handler om å føle seg hjemme – i en familie, med noen man er glad i, med noe man liker å drive med som gir hverdagen mening.

Men også det å høre til – i et lokalsamfunn, i et land.

I dag er det dessverre mange som av ulike grunner ikke kan være der de helst vil være – der røttene og familien kommer fra. Da er det viktig at vi sammen klarer å hjelpe dem som må søke en ny tilhørighet.

Dette vet jeg dere er spesielt gode på her i Namsskogan. Dere har gjort et stort og viktig arbeid for å integrere flyktninger – for at de skal føle at de har et hjem, ikke bare tak over hodet.

Takk for at dere passer på hverandre og inkluderer hverandre!

Vi kan ikke gjøre noe viktigere enn å gi hverandre følelsen av at hver og en har en verdi og at hver og en har en plass. På den måten klarer vi å skape gode samfunn sammen.

Etterpå skal vi spise lunsj i gammen og få oppleve sør-samisk kultur.

Dïsse månnoeh aavoedienDet gleder vi oss til.

Og vi gleder vi oss til resten av besøket. Til å være sammen med dere her i familieparken, og til alt vi skal få oppleve i Nord-Trøndelag de neste dagene.

 

Takk for meg!

 

 

20.09.2017

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook