Hopp til hovedinnhold

YoungFish 2018

H.K.H. Kronprinsens tale på konferansen YoungFish i Bergen, 31. januar 2018.

God morgen alle sammen!
Er dere klare for YoungFish 2018?

Jeg er veldig imponert over at dere klarer å få til denne konferansen. Det koster både tid og energi, kraft og pågangsmot å få til en konferanse som dette her. Takk til alle som jobber i teamet! Det er et viktig tema og en viktig konferanse.

Det er jo sånn at når vi er ute og reiser, pleier vi alltid å ha med oss sjømatnæringen. Og grunnen til det er både at den er viktig for Norge - men også at den er viktig for verden. Og den representerer noe av det vi er mest stolte av. 

Og for at vi skal få til det, trenger vi kompetanse. Og da er det dere kommer inn. Dere er de som besitter den kompetansen som gjør at vi kan føre denne gode trenden videre. Da er også YoungFish viktig - at vi kommer sammen fra litt forskjellige steder i bransjen og lærer av hverandre. Disse råstoffene har vi levd av i århundrer – og vi håper å kunne å leve av dem i overskuelig framtid. 

Når vi drar ut og representerer Norge, står sjømat øverst på menyen. Selskaper innen hele bredden av havbruk utveksler erfaringer og signerer avtaler. Forskningssamarbeid inngås. Teknologiutviklingen på feltet utvider stadig grensene hva som er mulig.

Dere lever av havet – og Norge lever av havet. Og av og til kjennes det som vi også lever for havet. Alle vi som har en sterk tilknytning til havet på forskjellige måter gjør oss vel denne refleksjonen innimellom: At havet gir mye – men hva er det egentlig vi gir tilbake? 

Skal vi kunne fortsette å høste av havets ressurser, forutsetter det faktisk at havet er friskt. At havet er ved god helse. Og alle dere som er samlet her i dag, vet at havet er truet fra mange kanter. Og jeg trenger ikke ramse opp for dere truslene som skapes av overfiske, forurensing og forsøpling.

Resten av verden har også fått et bilde på tilstanden nå – som virkelig tok tak i erkjennelsen: Hvalen med buken full av plast gjorde at vi våknet – sånn sett var det viktig. For det er ikke så lett å tro på det vi ikke ser. Og havet skjuler mye. 

Derfor er det så fantastisk bra at det finnes konferanser som YoungFish – og at alle dere samles her i dag. Det er viktig av flere grunner – men jeg vil løfte fram særlig tre:

  • Bransjen er avhengig av å tiltrekke seg unge folk som ser muligheter og framtid i havbruk – og som evner å tenke nytt. 
  • For det andre er det utrolig viktig at hele bredden av fagfelt innen havbruk er representert. På samme måte som havet er ett, er det viktig at alle som er engasjert i havbruk ser felles potensial og felles utfordringer.
  • Og kanskje aller viktigst: Ingen kan løse havets utfordringer alene. En arena som YoungFish er et viktig ledd i å stimulere det helt nødvendige samarbeidet som trengs mellom myndigheter, forskere og næringene som lever av havet – og mellom ulike fagområder.

Jeg er overbevist om at mye av løsningen på verdens økende mat- og energibehov er å finne i havet – om vi forvalter det klokt. Derfor representerer dere her på YoungFish et enormt mulighetsrom – både for Norge og for verden – langt inn i framtiden.

Lykke til med konferansen!
Og takk for arbeidet dere gjør for å skape framtidens Norge!

 

 

31.01.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook