Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold: Tale i Åsgårdstrand

H.K.H. Kronprinsens tale i Åsgårdstrand i Horten kommune under Kronprinsparets fylkestur til Vestfold 4. - 6. september 2018.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Veldig hyggelig å være tilbake igjen i kommunen her. Jeg har jo bodd her et år - riktig nok ikke her i Åsgårdstrand, men i Horten da jeg gikk på befalskolen der. 

"Jeg sitter i det eneste hyggelige huset jeg har bodd i – huset i Åsgårdstrand." Det skrev Edvard Munch etter at han flyttet inn her i 1898 – i sitt "Lykkehus", som han kalte det.

På denne bakgrunnen tror jeg trygt vi kan si at verden – og alle som har et forhold til Munchs kunst – har mye å takke Åsgårdstrand for. Her kunne han åpenbart arbeide godt. Udødelige motiv har blitt skapt akkurat her. Sånn som vi også fikk gjenoppleve litt på vei inn her da vi traff "pikene på broen". Vi kunne se hele motivet da vi kom innover.

Nye generasjoner oppdager ham stadig – hver på sin måte – sånn som Hedda, Kristian og Matilde på 11 år, som vi traff der inne i atelieret her oppe.

Kronprinsessen og jeg er veldig glade for å være sammen med dere her i dag. Vi har et spennende program foran oss her i Horten kommune. Etterpå skal vi høste epler sammen med mennesker som har flyktet fra krig og konflikt, gjennom Horten Fruktdugnad.

Dette er en veldig fin måte å hindre at frukt går til spille på, for ofte blir dessverre frukt bare hengende på trærne. Her i Åsgårdstrand kombineres dette med å skape aktivitet, gode sosiale møteplasser og språkopplæring for flyktninger. Det gleder vi oss til å høre mer om.

Så vil jeg gratulere Horten kommune med å ha blitt vertskommune for et universitet!

Litt senere skal vi, som ordføreren nevnte, besøke universitetet i Sørøst-Norge og se noe av det de jobber med der. Noe av det som kjennetegner dette universitetet, er det sterke samarbeidet med lokalt næringsliv. Studenter og bedrifter knyttes sammen allerede i studietiden. Studentene får prøve faget sitt i praksis, og teknologi utvikles i samarbeid mellom studenter og større teknologimiljøer. Noen skaper også sin egen arbeidsplass.

Gjennom det har det sprunget ut et sterkt gründermiljø fra universitetet i Sørøst-Norge – og flere av disse gründerne skal vi møte etterpå. Jeg er sikker på at dette er en god måte å jobbe på for framtidens Norge, og vi ser stadig flere universitet og høyskoler rundt i landet gå i samme retning.

På Universitetet skal vi også få høre om arbeidet for å motvirke ensomhet blant studentene. En undersøkelse foretatt av Norsk Studentorganisasjon har vist at en fjerdedel av norske studenter føler seg ensomme. Det er en høy andel – og viktig å prøve og gjøre noe med. Her ved Universitetet har man blant annet utviklet en app som gjør det enklere å knytte studenter med felles interesser sammen.   

Det gjelder å gjøre det vi kan – hver og en av oss – for at mennesker rundt oss skal ha det bra. Et samfunn der alle føler tilhørighet, blir også et godt samfunn.

Kjære alle sammen,
Det har vært utrolig fint å komme her og være sammen med dere i dag. Å seile inn til Åsgårdstrand og få være her i Munchs hage sammen med dere.

Nå gleder vi oss til resten av besøket og til underholdningen, og så får vi se om det blir metall- og punkfestival på oss etterhvert... 
 

Hjertelig takk for den varme mottakelsen vi har fått her i Åsgårdstrand.

 

 

05.09.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook