Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold: Tale i Svelvik

H.K.H. Kronprinsens tale i Svelvik under Kronprinsparets fylkestur til Vestfold 4. - 6. september 2018.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,


Tusen takk til alle dere som har spilt og sunget og lest dikt for oss her på Batteriøya og før i dag. Det var en utrolig fin start på vår fylkestur til Vestfold. Jeg visste det var en god idé å begynne i Svelvik!

Det er lett å tro at man kjenner Vestfold når man, som jeg, har tilbragt somrene her siden jeg var bitteliten. Men likevel er det mye å lære, og derfor gleder Kronprinsessen og jeg oss veldig til å få besøke flere steder i Vestfold. Ingen av oss har vært så mye i Svelvik før, selv om jeg har vært en del på andre siden her i det siste. Derfor var fint å kunne være her i dag og se hva som opptar dere og hva dere driver med. 

Før vi la ut på reisen, ba vi folk om å fortelle oss hva de synes er det aller fineste med hjemstedet sitt, med de stedene vi skulle besøke. Da var det mange av dere her i Svelvik som fortalte om hvor godt dere trives. Og det skjønner vi jo når vi har vært på besøk her i dag. Det er en egen ro her – kanskje ikke akkurat i dag, men i og for seg i dag óg – som er litt annerledes enn i de litt mer hektiske nabobyene.

Da vi kom i land her på brygga, fikk vi et innblikk i historien med Svelvikspelet, «Den gode hensikt». Det tok oss tilbake til seilskutetiden og Napoleonskrigen. Fortellingen viser at til tross for vanskelige tider og en usikker framtid, finnes det kvinner og menn som ikke gir opp, men som bruker alle sine krefter og sin kreativitet for å gjøre morgendagen litt bedre enn gårsdagen. Stykket viser at det finnes glede og kjærlighet, midt i alle vanskelighetene.

Denne historien er en viktig arv å ta med seg. Og jeg tror den formidler et budskap som vi alle kan trenge gjennom livet.

Også var det en ting til: Det så ut som dere hadde det gøy dere som var med på spelet. Og det gjør også at det er veldig morsomt å se på, så tusen takk for det.

___

På veien hit gjennom sentrum i dag fikk vi opplevd to av Svelviks fineste særpreg:

Det ene er mangfoldet av bønder – og det de utvikler av produkter basert på grønnsaker, frukt og bær. Dette har styrket hele landbruksnæringen i området.

Det andre er en sterk frivillig innsats, som bidrar til å skape et fundament av trivsel og omsorg i ethvert samfunn. Allerede på dette korte besøket har vi møtt den i form av både kultur og eldreomsorg.

Og så var det fint å kjøre såkalt rickshaw på vei hit til Batteriøya. Piloten vår fortalte oss mer om historien og om Svelvik. Og dette er nok et viktig tilbud også. De eldre i kommunen har muligheten til å sitte på med disse syklene. Jeg er sikker på at vi holder oss bedre både i kropp og sjel om vi får komme ut i friluft, få nye inntrykk og møte mennesker – uansett hvilken fase i livet vi måtte være i.

De grunnleggende menneskelige behovene, det som skaper glede i hverdagen, det varer livet ut – uansett alder og funksjonsevne. Det er godt å se at det legges til rette for opplevelser som dette her i Svelvik. Det har stor betydning både for folkehelse, trivsel og livskvalitet.    

Når dere i framtiden vil bli del av en større kommune, vil det sikkert gi mange nye muligheter. Samtidig så kommer dere til å klare å beholde deres egenart knyttet til en historie og et felleskap som er unikt for Svelvik.


Takk til alle som har tatt turen hit i dag for å være sammen med oss, og til alle dere som har gjort en innsats for å vise oss hva Svelvik har å by på. Dere har gitt oss gode minner, og en fin start på fylkesturen.

Tusen takk for oss!

 

04.09.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook