Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Vestfold: Tale i Færder

H.K.H. Kronprinsens tale i Rosahaugparken i Færder kommune under Kronprinsparets fylkestur til Vestfold 4. - 6. september 2018.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Så utrolig flinke dere er, dere som introduserer alle sammen her - og kjempebra kulturinnslag. Veldig morsomt å se på! 

Jeg har jo brukt mye tid i denne kommunen her. Fra jeg var bitteliten har jeg vært på Tjøme. Der var vi ute med spade og bøtte - til jeg ble litt eldre og begynte å vindsurfe og lekte meg - og var jolleramp selvfølgelig. Og jeg tror noe av grunnen til at jeg har blitt så opptatt av havet, er på grunn av den nærkontakten jeg fikk med sjøen der ute. Og litt av grunnen også til at jeg valgte å gå inn i Sjøforsvaret og gjøre de tingene som jeg har gjort etterpå. Så jeg har mye å være takknemlig til Færder kommune for. 

Havet er et sted for avkobling, for naturopplevelser, og for arbeid. Det vet alle dere som bor her, og langs hele den lange kysten vår.

For fire år siden var Kronprinsessen og jeg på Bolærne for å plukke søppel sammen med skoleelever. Da vi reiste hjem, kjente vi på gleden over at dere tar ansvar for kysten og for øyene, og takknemlighet til alle som gjør en innsats for naturen. Men vi var også bekymret over alt søppelet vi fant.

Både før og etter den gang har vi plukket mye plastsøppel langs strendene vi har vært på. Men siden vi var på Bolærne, har det skjedd et skifte, og særlig - tror jeg - i år. Det har vært utrolig mange som har vært opptatt av akkurat den utfordringen med søppel, og særlig plast, i havet. Og det er veldig bra at det er mange som engasjerer seg i det.

Den gangen på Bolerne var vi ikke fullt ut klar over omfanget, som det vi er i dag, når vi vet mer  om hvor alvorlig situasjonen er.

For min egen del hører gleden over vannsport og engasjement for havets helse nøye sammen. Jeg elsker å være på sjøen – derfor vil jeg også at mange generasjoner etter oss skal kunne få oppleve den samme gleden i et hav som er i balanse.

Dette tror jeg mange her kan kjenne igjen – for her vet jeg det er mange som er glad i livet på sjøen. Og engasjementet dere viser ved at mange organisasjoner og privatpersoner tar ansvar og systematisk rydder strender, er utrolig bra. Fortsett med det, vi er helt avhengig av dette arbeidet for å snu utviklingen!

 
Så til noe helt annet:
På Bjønnesåsen bo- og behandlingssenter, som vi besøkte tidligere i dag, der foregikk det mye spennende. Vi hadde en kjempefin stund sammen med de eldre, og møtte besøksvennene, som bidrar til å skape glede i hverdagen. De gjør en stor og viktig innsats.  

Dessuten fikk vi se at teknologien nye muligheter i omsorgssektoren. Tekniske hjelpemidler kan gjøre arbeidet mindre fysisk tungt for de ansatte. Det beste er likevel at den bidrar til at det blir mer tid til kontakt mellom mennesker.

Kort sagt virker det som om Færder kommune er et fint sted å bli eldre.

Noe av det viktigste arbeidet som gjøres i samfunnet vårt, er å skape aktiviteter for barn og unge. Her i Rosahaugparken har vi sett at unge har utrolig mange aktivitetstilbud i kommunen – både seiling, fiske, speiding, sykling og mye mer.

Det ligger en stor frivillig innsats bak sånne aktiviteter. Til alle frivillige vil jeg si en stor takk!


Kjære alle sammen,
Tusen takk for denne gang, vi har hatt et kjempefint besøk her i Færder komme.

Til vi sees igjen -  takk for nå!

 

05.09.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook