Hopp til hovedinnhold

Energetics 2018: Åpningstale

H.K.H. Kronprinsens tale under åpningen av konferansen Energetics – flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping – på Fornebu 15. oktober 2018.

God morgen alle sammen,

Jeg har vært så heldig å få være med på Energetics før, og det var så bra at jeg hadde lyst til å være med en gang til. Jeg skal fortelle mer om hvorfor jeg synes det er viktig å være her, men først vil jeg gjerne si:

Gratulerer med et imponerende og spennende konferanseprogram! Og gratulerer med at Norsk senter for flerkulturell verdiskaping siden sist gang er etablert som nasjonalt senter for entreprenørskap blant innvandrere. Det gjør at vi her i dag skal få møte gründere fra hele landet som har fått til utrolig mye bra.

En av dem, den urbane bonden Tugushan Alp fra Molde og Tyrkia, har vi invitert til SIKT, en konferanse for unge ledertalenter mellom 20 og 40 – som vi arrangeres i Stavanger neste uke.

Så hvorfor er Energetics viktig? Hvorfor er jobben dere gjør hver dag for flerkulturelt entreprenørskap så viktig for samfunnet vårt?

Jeg vil trekke fram tre grunner:

For det første: Det gir økonomisk mening.
For det andre: Vi trenger rollemodeller.
Og for det tredje: Vi trenger å bryte ned skepsisen overfor det ukjente.

Til det første – at det gir økonomisk mening:
For at økonomien vår skal fortsette å vokse, trenger vi nyskaping og innovasjon. Vi trenger innovasjon i de selskapene som eksisterer allerede, og vi trenger entreprenører som vil satse på noe nytt. For at vi skal få best mulig resultat, handler det om å ta i bruk alle de menneskelige ressursene våre. Det å legge forholdene til rette for at innvandrere kan starte egne virksomheter, gir derfor økonomisk mening.

Vi har ikke råd til at ressurssterke mennesker skal gå ledige og ikke få utnyttet potensialet sitt.

Så til det andre poenget: Vi trenger rollemodeller.
Det er faktisk sant at barn som vokste opp med Gro Harlem Brundtland på 80-tallet, spurte foreldrene sine om en mann også kunne bli statsminister. Jeg tror vi alle har erfart – bevisst eller ubevisst – den kraften og betydningen som ligger i å oppleve nye typer mennesker i roller vi er vant til å se hverandre i. Dette påvirker vår egen tenkemåte, mulighetsrommet utvides og samfunnet endres gradvis.

Noen få eksempler:
Da skandinaviske barn på 70-tallet fikk en kvinnelig superhelt i Pippi
Da Norge fikk sin første kvinnelige statsminister
Da USA fikk sin første afro-amerikanske president
Da den første unge mannen utdannet seg til helsesøster
Da vi fikk vår første norsk-somaliske kvinnelige bussjåfør

Alt dette har flyttet merkesteiner i samfunnet og gjort noe med oss. Vi beveger oss som samfunn i kraft av det vi ser er mulig.

Derfor er det viktig med gode rollemodeller – som kan utvikle vårt eget bilde av hvem vi er og hva vi kan.

Og til slutt:
Sammen skal vi bryte ned skepsisen overfor det ukjente, som fremdeles mange føler på. Gjøre det ukjente kjent. Jeg har et sterkt håp og ønske om at vi snart har kommet forbi det stadiet der man i en jobbsøkersituasjon blir vurdert utifra navnet sitt. Jeg har et sterkt håp om at hver og en kan bli vurdert etter kompetanse, erfaring og egnethet, ikke etter opprinnelse.

Jeg håper vi snart har lagt dette bak oss, og at vi vokser det av oss som samfunn. Jeg håper vi snart kommer hjem til oss selv – og kan se hverandre som dem vi er – på tvers av kultur, hudfarge og navn.

Forenet i et ønske om å bidra, et ønske om å skape et godt liv for seg selv og sine kjære, og i ønsket om å bygge et sterkt Norge for framtiden.

Derfor er arbeidet deres viktig, og med dette erklærer jeg Energetics 2018 for åpnet!

 

15.10.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook