Hopp til hovedinnhold

Dåp av FF Kronprins Haakon

H.K.H. Kronprinsens tale på kaia i Tromsø i forbindelse med dåpen av forskningsskipet «Kronprins Haakon», 17. november 2018.

Statsråder,
Fylkesmann,
Ordfører,

Kjære tromsøværinger og forskningsvenner. Kjære alle sammen.

Gratulerer med dagen! Denne dagen vet jeg mange har ventet på. For selv om forskningsskipet Kronprins Haakon har vært på prøvetokt allerede, er det først i dag at vi innvier det på ordentlig.

Det vi er samlet om her i dag er viktig – fordi:
Det handler om mye av det Norge er – og har vært – gjennom generasjoner.
Det handler om å få ny og viktig kunnskap om polare områder - om havet, om dyra, om fuglelivet og om klimaendringene.
Det handler til syvende og sist om å redde kloden vår.

Jeg er både veldig glad og stolt over å hete det samme som et skip med et så viktig oppdrag, og det ser jo flott ut der det ligger! 


14. desember 1911 – for 107 år siden – skrev polfarer Roald Amundsen et brev til oldefaren min, Kong Haakon. Der stod det blant annet: «Vi har i dag innsirklet den geografiske sydpol, heist det norske flagget og kalt den svakt skrånende slette som utgjør polpunktet for Kong Haakon VIIs Vidde.»

Det hadde vært en dramatisk reise – og et kappløp mellom Roald Amundsen og Robert Falcon Scott, som var kaptein i den engelske marinen. Scott kom for sent fram og måtte se det norske flagget vaie i vinden – før han selv rakk å markere polpunktet med sitt britiske.

Det er litt spesielt å stå her i dag – over hundre år senere – og vite at forskningsskipet Kronprins Haakon snart skal legge ut på en lang reise mot Sørpolen. Med et helt annet teknisk utstyr og med mye mer kunnskap enn Roald Amundsen og hans følge satte sørover med. Og med et helt annet verdensbilde som bakteppe.  

Mye har skjedd siden den gang – både i Norge og i verden, i havet, med klimaet – og med vår kunnskap om alt dette:

Den gang var det 1,5 milliarder mennesker på jorda. Nå er vi over seks ganger så mange. 

Norge har opplevd enorm utvikling i denne perioden. Mye på grunn av havet. Fisk og sjøfart har gitt nordmenn mat på bordet gjennom generasjoner. Og da vi fant olje og gass brukte vi kunnskap vi hadde fra fiskeri og skipsfart. 

Norge er en havnasjon.

Så vet vi dessverre alle at det ikke står så bra til med havets helse. Derfor er det fantastisk at vi har fått et forskningsskip som dette. Et skip som kan bevege seg inn i noen av verdens mest sårbare områder for å gi oss ny forståelse. For forskning er et viktig steg mot handling.

Først trenger vi fakta og kunnskap. Deretter må vi formidle det vi vet på en forståelig måte. På bakgrunn av det kan vi ta bedre beslutninger.

Dette krever av og til både mot og styrke. Men det er sånn vi kan bidra til å redde jorda vår.

For vi – et folk som elsker havet og som lever av havet – må også gjøre alt vi kan for å ta vare på det. Ta havet bort fra fortellingen om Norge, og vi mister en viktig del av både vår historie, vårt levebrød og vår sjel.

La meg derfor fokusere litt ekstra på viktigheten av forskning nettopp på havet vårt. Det er nemlig sånn:

For at vi skal kunne fortsette å dykke ned og oppleve fargesprakende korallrev i en eventyrverden vi ellers ikke kan se,

For at vi skal kunne fortsette å fiske – og spise gode, sunne måltider fra havet,

For at vi skal kunne fortsette å bade, surfe og ha det gøy i vannet hele året,

Da må vi forske.

Sånn at barna våre, barnebarna våre og barnebarnas barn kan nyte godt av alt dette som gir oss så mye. Derfor trenger vi dette skipet her - verdens mest avanserte forskningsskip til bruk i polare områder. 

Oldefar Kong Haakon var i marinen og seilte verdenshavene som ung.

Bestefaren og faren min både var og er ivrige seilere.

Mette, barna og jeg har det som finest når vi er ute på - eller i - sjøen sammen.

Sånne historier kan nesten hver og en nordmann fortelle om sitt forhold til havet.

Og hver generasjon møter nye utfordringer – og får nye muligheter.

Med riktig innsats kan vi sammen sikre at framtidige generasjoner bor på en klode i bedre balanse. Med dette som bakteppe er jeg en stolt far som står her i dag. Datteren min skal døpe skipet som skal seile ut med et så viktig oppdrag. 

Ingrid og jeg er veldig glade for å være sammen med dere! Vi gleder oss til alt det spennende som skal skje – og til å feire dagen med dere alle!

Vi ønsker skipet og alle involverte lykke til med det viktige oppdraget i årene framover. Og vi ønsker skipet alt godt på reisen mot Antarktis og Sørpolen – 107 år etter at Roald Amundsen plantet det norske flagget på Kong Haakon VIIs Vidde for alle første gang.

Takk for oppmerksomheten.

 

17.11.2018

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook