Hopp til hovedinnhold

Barn og unge i Porsgrunn

H.K.H. Kronprinsregentens tale i kulturhuset "Ælvespeilet" under sitt besøk til Porsgrunn 27. februar 2019.

Hei alle sammen, har dere det bra?

Vi har vært på Kjølnes i dag – er det noen fra Voksenopplæringen her i salen?
Eller fra Vestsiden ungdomsskole?
Og fra Stridsklev ungdomsskole?
Bra!

Rebecca og Mathias - så flinke dere og alle som var på scenen var! Jeg synes vi skal ta en applaus til, for jeg synes alt som skjedde her på scenen var skikkelig bra.

Jeg skal hilse masse fra Kronprinsessen. Jeg vet hun hadde lyst til å være her i dag, men fikk dessverre ikke det til. Hun har gått glipp av en skikkelig fin og lærerik dag.

Vi har sett noe av det gode arbeidet som gjøres her i kommunen. Vi har blitt kjent med barn og ungdoms idrettsaktiviteter og møtt aktive og gode utøvere på Kjølnes. Og det ser ut som at dere kommer til å få både en veldig bra flerbrukshall og svømmebasseng, så der er det mye å glede seg til. Og så har vi vært og snakket med Ungdomsutvalget - ungdomspolitikere i Porsgrunn. Jeg er imponert over arbeidet dere gjør med å ta tak i de sakene dere mener er viktige. Og jeg er imponert over arbeidet unge og voksne gjør sammen for å skape en kommune som både er inkluderende og involverende, og for å få til et godt oppvekstmiljø her.

Og så kom vi hit. Og her har dere har vist noe av det som skjer på kulturfronten med sang og dans - og det er sikkert mye som skjer som ikke ble vist fram også. Og alt dette til sammen er Porsgrunnsmodellen for barn og ungdom, som jeg hadde lyst til å lære mer om.

***

Det er jo slik at alle mennesker trenger å bli sett for den de er og bli verdsatt for den de er. Alle fortjener å få mulighet til å utvikle seg, sine interesser og egenskaper på en bra og positiv måte. Det tror jeg er det beste utgangspunktet for å kunne få et bra liv.

Alle tingene jeg har sett og hørt i Porsgrunn i dag er viktige deler av en god oppvekst. Og en god oppvekst er grunnlaget for at vi skal ha det bra videre i livet. En god oppvekst øker også sjansen for at vi kan utvikle samfunnet til det bedre. Dere som sitter her i dag kommer til å bli voksne – til få en jobb, kanskje bli med i en frivillig organisasjon, bli aktiv i samfunnsdebatten, få familie, nye venner og naboer.

Alle de tingene som samfunnet trenger for at vi skal klare å ta vare på det gode vi har, og utvikle oss videre. Derfor er oppveksten til dere som er barn og unge samfunnets ansvar. Et ordtak sier at det krever en hel landsby å oppdra et barn, og det tror jeg er sant. Hele samfunnet, hele byen må være med. Det har dere i Porsgrunn skjønt – og dere tar det på alvor.

Nå har jo jeg blitt ganske voksen, og jeg er far. Ofte tenker jeg på hva som er forskjellen på å være ungdom og å være voksen.

Når du er ungdom, opplever du mange ting for første gang. Og så har du kanskje ikke så mye erfaring som hjelper deg med å forstå det som skjer – og til å finne ut hva du skal gjøre. Og så er det jo det at å være ungdom betyr at du har mange sterke følelser. Kombinert med at det er "første gang-opplevelser", gir sterke inntrykk.

Det er jo sånn at barn som er helt små og lærer å gå jobber med motoriske ting. Og det er jo ikke sånn at de voksne lærer barna opp i å gå. Det fikser de helt selv. Alt de trenger er et gulv - og kanskje en fordel om de har fått litt mat og sånn - men de ordner det helt selv.

Men i ungdomstiden er det litt annerledes. Da er det emosjonene våre vi skal lære oss å bruke til noe bra. Få litt kontroll på emosjonene. Og det er ekstra sterke emosjoner i ungdomsårene. Ekstrem glede - og også at det kan være vanskelig. Som den første gangen man er forelska, eller første gang man er på en vanvittig bra konsert. Eller første gang man mister noen man er glad i. Kanskje første gang du har blitt uvenner med noen, og du kjenner at dette må du rette opp i. Og det kan være kjempebra og positivt, men også veldig vanskelig.

Det er mye som kan være vanskelig for voksne også, men vi har litt mer erfaring og da er det kanskje litt enklere å forstå hva som foregår.

Det jeg egentlig sier, er at du trenger ikke bli så bekymret om du synes at noe er vanskelig – det er greit og helt normalt. Selv om det kan virke sånn på Insta, er det ikke sånn at livet bare er fint hele tiden.

Det er viktig å huske på at vi skal være snille med hverandre, for det trengs at vi tar vare på hverandre. Og så tror jeg det er utrolig viktig at du er snill med deg selv og tar vare på deg selv. Og når du ser deg i speilet i morgen tidlig, så kan du tenke "jeg er bra nok akkurat sånn som jeg er" - og så kan du gå ut og ha en fin dag. 

Og så er det fint hvis dere også er litt greie med oss voksne. For selv om vi prøver å få tíl ting på en bra måte, er det ikke alltid vi får det til. Og da er det viktig at dere unge er litt greie med oss.

Så til dere som er litt eldre her i salen. Etter hvert som jeg har blitt eldre selv, har jeg laget en regel om hva det vil si å være ung. Og jeg tror, at så lenge du har tro på at du kan forandre verden til det bedre, er du fortsatt ung!


Kjære Fylkesmann og ordfører, tusen takk for at dere inviterte meg hit til Porsgrunn! Takk for at dere viste meg Porsgrunnsmodellen og måten dere har jobbet på gjennom mange år.  

Det har vært veldig lærerikt, og inntrykkene tar jeg med meg videre. Jeg er sikker på at mange kunne lært av dere.

Takk til alle som har vist meg det gode arbeidet som drives i Porsgrunn for barn og ungdom.

Og takk for at jeg fikk komme!

 

27.02.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook