Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessens Bokbane: Deichman Majorstuen

H.K.H. Kronprinsens hilsen på Deichman Majorstuen under Kronprinsessens bokbane 8.- 9. mai 2019.

Ordfører
Kjære alle sammen!

Jeg har fått lov til å introdusere denne runden. Kanskje fordi jeg for en gang skyld har lest begge bøkene Bokbanen skal ha. Det tror jeg ikke har skjedd før i hele Litteraturtogets historie. Men også fordi vi skal ha et hiphop-tema - en musikkgenre som jeg er glad i.

Veldig fint å være her sammen med alle dere. Vi er nå på tredje stopp på Bokbanens første dag og vi er takknemlige for å få være her på Deichman Majorstuen! 

Vi har med oss en del elever her - både fra Handelsgym og fra Hartvig Nissen. Fint å ha med dere! Og takk til Jonathan Castro - Løvehjerte - for at du innledet så bra. Jonathan har drevet musikk- og tekstverkstedet Hiphop 101 og har også jobbet mye som manager for andre innenfor genren. Vi er veldig glad for at du var med oss her i dag, tusen takk. 

Litt senere skal vi også høre fra Don Martin og Taro Cooper. 

Litteraturtoget har Kronprinsessen drevet med en del år. Mette synes det er utrolig viktig med bøker og litteratur. Det er viktig i livet hennes. Derfor hadde hun lyst til å dra rundt i Norge og besøke bibliotek og snakke med mennesker om litteratur, og det ble til Litteraturtoget. I fjor var hun på Stovner bibliotek og snakket med en del ungdom der. Da fikk hun lyst til å flytte Litteraturtoget til Oslo, og da ble det til den bokbanen vi er på nå.

Det som driver dette er at litteratur kan være en sånn viktig del av livene våre. Når vi leser lærer vi om andre mennesker har det, men også noe om oss selv. Det er et fint verktøy for å utvikle seg. 

I Oslo har vi gått sammen med gode hjelpere. Sporveien, blant annet, har vært utrolig fine å samarbeide med. Det er jo de som transporterer oss rundt på Bokbanen. Vi begynte på Kolsås i dag og skal ende opp på Stovner i morgen. I dag har vi vært på Bekkestua bibliotek, og på Deichman Røa - og nå på Majorstua. I morgen er det Deichman Tøyen, vi skal på Furuset og på Stovner.

Så har vi med Silje Nordnes som noen av dere kanskje kjenner fra P3 Morgen. Silje leder diskusjonene med stødig stemme om forskjellige temaer - veldig forskjellige har de vært i dag.

Jeg gleder meg veldig til den samtalen som kommer nå. Nå er det to veldig kjente forfattere vi skal få lov å høre på. Det er Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar.

Lars har holdt på en stund med litteratur og skrevet noen av de bøkene som har blitt definerende for min generasjon - vi som er sånn 45. Jeg husker jeg leste "Beatles" på en båt. Jeg var i marinen på vei til Liverpool og lå inne på lugaren. Jeg hadde et forheng som jeg trakk for, og så lå jeg og leste "Beatles" mens jeg hørte på musikk. Når du er på båt, er du sammen med mennesker hele tiden. Dette ble min alenetid inne i det lille "teltet", og en veldig fin opplevelse.

Zeshan Shakar har skrevet "Tante Ulrikkes vei" - debutbok. Den handler om to gutter som vokser opp i Groruddalen, på Stovner, i Tante Ulrikkes vei. Zeshan har sagt at Lars Saabye Christensen er et av hans forbilder, og han brukte mye av det han hadde lært av å lese de bøkene som inspirasjon da han skrev sin bok. 

Så det at dere to skal snakke sammen nå, gleder jeg meg veldig til å høre på. Jeg tror dere begge har en viktig stemme for å gi et bilde av en oppvekst i en viss epoke - "Beatles" fra 1960-tallet og  "Tante Ulrikkes vei" fra begynnelsen av 2000-tallet. 

Da gir jeg ordet til Silje. Jeg gleder meg!

 

08.05.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook