Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Dovre

H.K.H. Kronprinsens tale i Dovre kommune under Kronprinsparets fylkestur til Oppland 17. - 19. september 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen!


Først vil jeg si tusen takk for den fine dansen av 6. klasse elevene ved Dombås skole. Skikkelig imponerende!

Kronprinsessen og jeg har akkurat begynt reisen vår inn i det vi kan kalle selve hjertet av Norge. Vi står her midt i eventyret, midt i det mest grunnfestede i vår norske identitet og vårt lands historie. Grunnloven vår ble til og med forseglet med Eidsvollsmennenes ed til hverandre: "Enige og tro til Dovre faller".  

For et par uker siden ble det lansert en bok som Kronprinsessen er medredaktør for – der forfattere belyser ulike måter det norske preger oss på.

Boken heter Hjemlandet – og på omslaget er det bilde av en moskus. Fossile funn har vist at moskus kan ha levd her i siste istid. Men siden da hadde det ikke vært moskus i Norge – før den ble satt ut her fra Grønland i 1931. Moskusen har altså innvandret til Norge.

Og her i moskusens rike står vi nå – og er forbundet med alle som har gått foran oss og alle som skal komme etter oss. Med alt levende – både med mennesker, dyr og natur.

Det var utrolig fint å kunne gå turen sammen med alle dere, opp til Viewpoint Snøhetta. Å komme opp dit og se rett på det enorme fjellmassivet som lå foran oss var en stor opplevelse. Vi snakker allerede om å komme tilbake igjen - kanskje med ski. Spesielt imponerende er arbeidet med rydding av skytefeltet. Når det blir ferdig kan hele feltet innlemmes i nasjonalparken, og det er heldigvis ikke så lenge til.

Med prisbelønte Viewpoint Snøhetta ser vi også et eksempel på hvorfor Norge har befestet seg internasjonalt som en stor arkitekturnasjon.

I Norge har vi kansje et spesielt ansvar for, og en spesiell mulighet til å løfte fram naturen gjennom arkitekturen. Vi har byggematerialer i særklasse. Vi har natur som fortjener å nytes – også med tak over hodet.

Vi kan være stolte av alt det vakre som har blitt skapt de senere årene både av kunstverk og arkitektoniske bygg som sklir harmonisk inn i landskapet – ofte på nokså utilgjengelige steder, som her oppe. Dette gir en ekstra dimensjon til den store livskvaliteten det gir å være i naturen. Enten vi går tur på bena eller vi står på ski bortover eller nedover, kan vi oppleve den befriende gleden ved det å kjenne brystet utvide seg, skuldrene senke seg, sinnet og tanken åpne seg når vi er i naturen.

Og så er det noe med at når vi er ute så blir vi litt hyggeligere. Det er mange som besøker Norge eller flytter til Norge som raskt blir glad i å være ute, glad i å være i naturen. For der hilser folk på hverandre, og vi er vennlige med dem vi møter. Kanskje noe vi kan bli litt flinkere til ellers også. I fjellet blir vi rett og slett noe av det beste av oss selv. Vi burde kanskje være mer på Dovre alle sammen. 

Tusen takk for at dere har tatt så godt imot oss,

Nå gleder vi oss til resten av besøket!     

 

17.09.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook