Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Skjåk

H.K.H. Kronprinsens tale på Skjåk barne- og ungdomsskole under Kronprinsparets fylkestur til Oppland 17.-19. september 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,


Endelig er vi i Skjåk!

Vi følte virkelig med dere og fulgte dere tett da flommen herjet i fjor høst. Vi fulgte arbeidet, motet deres, de nesten uvirkelige bildene – og den iherdige innsatsen deres i etterkant – som fremdeles ikke er helt avsluttet. Det skulle jo nesten ikke være mulig: Å få en vårflom og en regnflom på samme tid i Norges tørreste kommune – og så på vei inn i vintersesongen…

Jeg vet det har krevd mye av mange av dere, og dere skal vite at vi beundrer både holdningen og innsatsen deres.

Innsatsen deres minner oss om noe vi ikke skal glemme:
Å leve i Norge er å leve et liv på tross.

Det å leve i Norge handler om å trosse og takle naturkreftene. Klima, topografi og andre naturforhold har gjort at nordmenn er et trassig, kreativt, sta og utholdende folk.

Den styrken som ligger i dette, og som har kjennetegnet nordmenn gjennom alle tider, henter vi fram og bruker når den trengs som mest. 

Det har vi gjort når det har vært nødvendig med store omstillinger, når vi i skikkelig gamle dager ble rammet av epidemier og fattigdom, når andre land bestemte over oss, eller når naturen angriper med stor kraft.

Noe av det som gir meg stor tro på framtiden og at vi skal klare oss fint, er at vi har så mange bra barn og ungdom her i landet. Unge som er opptatt av å passe på jorda, av å påvirke de som bestemmer til å ta bedre beslutninger. Unge som er opptatt av at vi må ta vare på hverandre – og på naturen.

For dessverre er det sånn, at vi antakelig kommer til å få enda mer ekstremvær i årene framover. Da er det tross alt bra at vi bor i et land som Norge, med solide hus, med hjelpemannskaper og frivillige som trår til. For i fattige land går det virkelig dårlig når naturkreftene herjer. Med dårlige hus og svake systemer for katastrofehjelp kan hele samfunn bli ødelagt og mange miste hjemmene sine.

Klimaendringene gjelder for oss alle som bor på jorda, men de rammer veldig forskjellig. Derfor er det så viktig at vi jobber sammen internasjonalt – både for å redusere klimaendringene og for å redusere skadeeffekten av dem.

Her på Skjåk barne- og ungdomsskole skjønner jeg at dere er opptatt av alt dette. Det er jeg veldig glad for.

For når vi har kunnskap, kan vi gjøre noe.

Vannet som av og til skaper store problemer når det blir altfor mye av det på én gang, er jo samtidig en livsnødvendighet – noe dere er veldig bevisst på her i Skjåk, og har jobbet mye med. Vannets betydning både for næringsutvikling og for rafting i elva har vært veldig fint å lære mer om.

Jeg ønsker dere alt godt, og håper at naturkreftene vil være snille med dere i lang tid framover!

 

18.09.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook