Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Lom

H.K.H. Kronprinsens tale i Lom kommune ved åpningen av Brubakken trafikkmiljøtiltak under Kronprinsparets fylkestur til Oppland 17.-19. september 2019.

Fylkesmann,
Ordfører
Kjære alle sammen,


Så hyggelig å være her i Lom igjen! Da jeg var her sist, i 2015, besøkte jeg Fjellmuseet og klimaparken. Og da handlet det jo egentlig om mye av det samme som i dag: For det å åpne Brubakken trafikkmijløtiltak handler både om miljø, om helse, trivsel og trygghet.

Her i Lom vet jeg dere har jobbet lenge for å få til dette miljøtiltaket, og det er en stor glede å få være her og åpne det.

Det betyr mye å ha en god skolevei, der både foreldre og barn kan ferdes til og fra skole og barnehage i hyggelige og trygge omgivelser. Det bidrar også til at man får beveget seg mer, noe som er godt både for kroppen, hodet og sinnet.

Derfor henger dette miljøtiltaket også godt sammen med det vi har fått høre om på Loar skole i dag, om aktiv læring.

For vi lærer ikke bare med hodet. Vi lærer med hele oss. Vi tar inn kunnskap, erfaringer og inntrykk både med hodet, kroppen, følelsene og alle sansene våre.

Kroppen trenger energi, frisk luft og bevegelse for å ta til seg kunnskap. Derfor er det så viktig å ha mulighet til å være mye ute i aktivitet. Spesielt for barn som er i vekst og utvikling.

Men vi trenger det i hele livsløpet. Det skal vi nok også få høre mer om på helsetunet etterpå, der transport med rickshaw er en av aktivitetene for de eldre (og i dag for noen av oss litt mindre gamle…)

Dere her i Lom bor midt i et av det fineste turområdene i landet. De mulighetene dere har til å dra opp i et av våre mest fantastiske fjellområder, er få forunt, selv i Norge.

Som dere sikkert vet, har vi nylig hatt konfirmasjon i familien vår. Da går man gjerne gjennom minner og samler på opplevelser man har hatt sammen.

Et sterkt minne i vår familie er fra da Kronprinsessen og Ingrid gikk til Galdhøpiggen da Ingrid bare var 7 år. Jeg hadde minstemann, Sverre Magnus, i bæremeis og måtte snu før breen, men Ingrid gikk hele veien sammen med moren sin – som del av arrangementet Til Topps, sammen med Røde Kors. Heldigvis kom jeg meg til toppen av Galdhøpiggen en annen gang.

Til Topps ble arrangert 11 ganger og 12 000 mennesker fra alle verdensdeler deltok i det Røde Kors kalte "Norges sprekeste integreringstiltak."

I vår familie er dette et av våre kjæreste minner fra fjellet.

Her i Lom kunne det være naturlig å sitere en av de store dikterne som har levd her – Olav Aukrust eller Tor Jonsson. Men i dag har jeg heller lyst til å trekke frem noe fint en ung gutt skrev i en bok som kom ut i forbindelse med Kongeparets 25-årsregentjubileum for tre år siden. Abdirizaq fra Somalia og Lom, som etter mange års krig og adskillelse ble gjenforent med moren sin i Norge, skrev:

"Uansett hvor sterke eller dyktige vi er, er vi alle kommet til denne vakre verden med et formål og vi hører alle hjemme her."

Det håper jeg alle vil ta med seg fra denne dagen.

Så er det til slutt en stor glede for meg å erklære Brubakken trafikkmiljøtiltak for åpnet!
Jeg håper den blir til glede for både barn og voksne her i Lom.

 

18.09.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook