Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Sel

H.K.H. Kronprinsens tale i Sel kommune under Kronprinsparets fylkestur i Oppland 17.-19. september 2019.

Fylkesmann,
Ordfører,

Kjære alle sammen,


Så fint å være her! Vi har kost oss skikkelig her i Sel. Det var kjempefint å være oppe på Glittersjå og oppleve samspillet mellom dyrene og barna. Det så ut til å være stor gjensidig glede i de møtene!

Vi skjønner også enda bedre hvorfor og hvordan Norge har plassert seg som et osteland på det internasjonale gourmet-kartet. Heidal var blant de stedene der den moderne norske meieri-industrien oppstod. Det er fantastisk å tenke på hvor mange små ysterier har rundt i hele landet vårt i dag. Ysterier drevet av ildsjeler som har tatt vare på gamle tradisjoner og elementer av gammel produksjon – kombinert med ny teknologi, nye smaker, kreativ bruk av råvarer og krydder. Det er jo nokså morsomt å vite at restauranter på andre siden av jorda står på venteliste for å få ost fra Norge!

Vi er snart ved veis ende av tre eventyrlige dager i hjertet av landet. Både Kronprinsessen og jeg kjenner på en stor takknemlighet for alt vi har opplevd.
For at vi lever i et så vakkert land, sammen med et folk med stor kreativitet, utholdenhet, omstillingsevne og medmenneskelighet. Det er stort å reise rundt å oppleve folks kjærlighet til hjemstedet sitt – med alt det frivillige engasjementet og all den innovative næringsutviklingen som springer ut av denne hjemstedskjærligheten.

Gudbrandsdalen og fjellområdene rundt dalen minner oss om det som står fast, som bærer over tid. Over lang, lang tid. Det er noe trygt ved det, og samtidig noe overveldende. Mange land har mye vakker natur. Men i Norge har vi heldigvis en egen evne til å ta vare på den – og legge til rette for at folk kan bruke naturen og ferdes i den på en god måte – både sommer og vinter.

Det er én forfatter og ett verk som står ut som noe helt for seg selv i deres kommune. Sigrid Undset la nesten hele handlingen i Kristin Lavransdatter til Sel. Derfor har jeg lyst til å avslutte med et sitat av henne som sikkert de aller fleste kan godt fra før, men som kjennes både relevant og riktig her i dag – etter så mange møter med mennesker som lever i spennet mellom bevaring og fornying:

"For seder og skikker forandrer seg, ettersom tiden går. Menneskers tro forandrer seg, og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager."

Tusen takk for denne gangen,
Tusen takk for oss!  

 

19.09.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker