Hopp til hovedinnhold

Om bord Litteraturtoget på vei til Frankfurt

H.K.H. Kronprinsens tale på Litteraturtoget mellom Köln and Frankfurt 15. oktober 2019.

Hello, everyone!

First of all, thank you to Deutsche Bahn for letting us have this Literature Train here in Germany. That has been a dream come true for my wife. And thank you to Jostein, Maria, Svein and Anne who did the programme with the kids with us yesterday, talking about both literature and illustrations. That was really nice. 

***

Nå er vi altså på vei til bokmessen - verdens viktigste bokmesse - i Tyskland, hvor bransjen kommer sammen for å diskutere litteratur og finne veien videre. Det er veldig gøy å gjøre det sammen med dere. Tyskland er en kulturnasjon og et lesende folk. Det må være spennende å være en forfatter som gis ut i Tyskland. Jeg tror publikummet her er flinke lesere, gode til å forstå litteratur og ta det inn.

Dette prosjektet med å være gjesteland har vært et slags Team Norge-prosjekt, der alt fra politisk ledelse, byråkrati og hele bokbransjen har gjort en kjempejobb. Det er veldig gøy at vi nå kommer fram til Frankfurt på dette toget sammen. 

Forlagene har vært med, selvfølgelig, og vi må ikke glemme oversetterne som gjør en veldig god jobb, både fra samisk og norsk. Også det aller viktigste - nemlig dere forfattere - som er grunnen til at vi er her. Dere har klart å skrive og fortelle historier på en sånn måte at det berører oss. Det er det som gjør at vi nå har over 500 oversatte bøker til tysk i år. Det er ny rekord, veldig moro og fortjener en applaus. Det er skikkelig imponerende.

Det er fint at vi også har med mange unge forfattere på denne turen og til Frankfurt i år, som gir mange flere muligheten til å nå et viktig marked og nye lesere. 

For meg går det en linje fra jeg var i marinen og lå inne på banjer. Jeg bodde på firemannsbanjer sammen med tre andre på et tremåneders tokt. Jeg hadde en liten køye hvor jeg kunne trekke for gardinen, og der lå jeg og leste "Beatles", først, og så "Salme ved reisens slutt". Også hørte jeg på et par rockeplater som jeg likte. Det var mitt privatliv, når jeg trakk for den gardinen. Jeg hadde en sterk litterær opplevelse på den turen. Nå er de to forfatterne med her sammen med mange andre utrolig flinke forfattere, og det er en fin linje fram til endestasjonen i Frankfurt for dette litteraturtoget. 

Jeg må også nevne spesielt Margit Walsø fra NORLA som har ledet hele dette gjestelandsprosjektet på en utrolig bra måte, fått med alle som trengte å bidra og koordinert alt sammen. Det er imponerende hvordan du har fått det til på en så bra måte.

Og må takke for at jeg fikk lov å være med. Jeg er jo en slags reserve som har fått være med på tur. Det er veldig fint for meg å få være med sammen med dere.

Jeg ønsker dere en inspirerende og utbytterik messe.
Lykke til i Frankfurt!

 

15.10.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook