Hopp til hovedinnhold

SIKT 2019: Åpningen

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av SIKT, Lillehammer 29. oktober 2019.

Fylkesmann
Ordfører
Rektor
Kjære alle sammen


God morgen! 

Velkommen til SIKT 2019 i Innlandet og på Lillehammer! Dette er vårt syvende SIKT. Før har vi vært i Trondheim, Tromsø, Bergen, Ålesund, Kristiansand og Stavanger – og nå er vi her på Lillehammer.

Har dere fått hvilt litt siden i går? Er dere klare for dagen?

Tusen takk til Frida Ånnevik, fra Hamar. Jeg har aldri hørt Spice Girls så bra som det hun gjorde i dag. 

Takk også til Lillehammers nye ordfører, Ingunn Trosholmen, for at vi får lov til å være i byen din, og til rektor Katrine Skretting for at vi kan avholde SIKT på denne flotte Høgskolen, snart universitet kanskje, i Innlandet, på Lillehammer. 

Tusen takk for det gode samarbeidet vi har hatt med hele teamet her på høyskolen, og som vi fortsatt har! Og takk til alle samarbeidspartnerne våre som er med på å gjøre denne konferansen mulig.

Som i år altså handler om verdiskaping, et tema som er med på å danne grunnlaget for hele tanken bak SIKT. Jeg tror nemlig at når vi møtes på tvers av geografi, bransje og bakgrunn kan vi i fellesskap være med på å skape noe nytt og verdifullt for oss selv og samfunnet vi er en del av. 

Når vi sammen skal utforske verdiskaping som tema på SIKT ser vi ikke bare på bunnlinje og økonomisk vekst. Vi vil se på kultur, mangfold, holdninger, verdier, klima og ledelse. Vi ønsker at dere skal stille dere spørsmålene: "hva står jeg for?" og "hva slags samfunn vil jeg bidra til å skape?"

Programmet vårt begynte i går, og fortsetter i dag. Et fantastisk program, og det berører temaet vårt på mange forskjellige måter.

I går fikk vi blant annet høre fra Moelvens konsernsjef Morten Kristiansen, og Ian Golding fra Oxford University.

Med utgangspunkt i romerske Marcus Aurelius’ tanker til seg selv, har vi delt og diskutert våre egne verdier – og vi fortsetter denne workshopen i dag.

Forfatter Anne-Marie Slaughter skal snakke om verdier i verdenssammenheng, og med et ekstra fokus på USA.

Vi skal snakke om klima, og høre mer om hva som skjer globalt i overgangen til en grønnere verden fra Ramez Naam ved Singularity University.

Vi skal høre hvordan kulturen vi omgir oss med påvirker våre egne og samfunnets verdier – fra filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsens. Det passer jo bra, siden vi jo er på Den norske filmskolen.

Vi skal snakke om verdiskaping i norsk næringsliv – sett fra Sintefs Alexandra Bech Gjørvs perspektiv.

Og ikke minst skal vi høre 6 SIKT-deltakere snakke om deres forhold til egne verdier og hvordan det har ført dem dit de er i dag.

Det er bare å glede seg!

En av de tingene jeg har lagt mest merke til de siste årene, som er annerledes enn før, er barna våre. Ungdommene. De har tatt til gatene, og de har satt fokus på noen viktige temaer som de har utfordret oss som er eldre på. 170 land, 4 millioner unge mennesker rundt omkring i hele verden. Og dette var noe jeg også så da jeg kom til FN på generalforsamlingen. Unge mennesker var med i paneler og fikk lov til å ytre seg på en helt annen måte, og var integrert i programmet mye mer enn før. 

På denne klimakonferansen, så satt jeg på siden og rett før Greta skulle på scenen så tok jeg dette bildet. Dette er døren som går opp. Det er kanskje ikke det best bildet av Greta, men for meg så er det en fin påminnelse om naturens skjøre håp som sitter og venter på å snakke til en hel verden. 

Og jeg håper og tror at den bevegelsen som er startet kommer til å være begynnelsen på at vi kommer til å finne virkelige, varige løsninger. Og dette er noe vi skal snakke en god del om i dag. 

Mange av dere har vært på SIKT før, men flertallet er her for første gang. Takk for at dere har sagt ja til å komme. Bruk pauser og måltider til å bli kjent med flere. 

Hvem er dere egentlig? SIKT 2019 er altså omtrent 35 prosent fra næringslivet. 23 prosent fra gründere og entreprenører. 17 prosent sivilt samfunn. 12 prosent offentlig sektor. 3 prosent idrett, 4 prosent kultur, media 2 prosent og akademia omtrent 4 prosent.

Det er 190 av dere som er her. 102 kvinner og 88 menn. Snittalderen er på 33 år. Det er 99 som ikke har vært her før, og 91 deltakere som har vært her før.   

 

Og for andre året på rad, her er vår fantastiske veileder gjennom dagen: Else Kåss Furuseth!

 

29.10.2019

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook