Hopp til hovedinnhold

Åpningen av Klimahuset

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Klimahuset i Botanisk hage i Oslo, 16. juni 2020.

Statssekretær 
Ordfører
Rektor
Kjære alle sammen!

Tenk på den første skituren når snøen endelig har kommet. Et hvitt pust gjennom skogene, som et kaldt teppe over alt. Et ekstra lag av forventning som åpner opp for den intense gleden det er å gli av gårde i alt det hvite.

Tenk på fjellet en grytidlig sommermorgen. Kanskje har du sovet i telt. Kanskje har du nettopp tråkket på en varm hyttetrapp og gått barbeint ut i gresset. Stillheten er stor og utsikten uendelig.

Eller tenk på ganske kaldt vann et sted på vestlandskysten. Når bølgen kommer, og du dukker under mens havet skyller over deg. Akkurat da føler du kanskje bindingen til naturen sterkest. At vi er en del av naturen. At vi er natur.

Det er følelsene – det å oppleve å være en del av noe veldig stort og vakkert – som driver meg. Det er dypest sett kilden til mitt engasjement for klima og miljø. Og kanskje har flere det som meg? Kanskje er det følelsene natur skaper i oss som knytter oss sammen?

Gratulerer med flott, nytt klimahus! 
Nordens første i sitt slag, og en veiviser til framtidens byggeløsninger. Det er selvsagt ikke tilfeldig at det ligger her, ved Naturhistorisk museum og Universitet i Oslo: For selv om mange av oss drives av følelsene for naturen, er det fornuft, fakta og vitenskap som må være grunnstoffene når vi diskuterer bærekraft.

Klimahuset skal gi innsikt i og kunnskap om klimaendringene. Skape undring og øke nysgjerrigheten. Som et moderne museum skal det være et levende møtested – med rom for opplevelser, utstillinger og debatter.

Og det skal være et hus for ungdom. Unge er de viktigste stemmene i klimadebatten. Det er de som er unge i dag som skal overta verden i morgen. Det er de som skal styre det internasjonale samarbeidet, skape ny teknologi og være våre ansvarlige ledere – etter min mening de tre viktigste faktorene i arbeidet med å sikre en bærekraftig framtid: samarbeid, innovasjon og klokt lederskap.

Kjærlighet og fornuft. 
Følelser og kunnskap.

Det er kanskje en tredje ting som mangler – og det er selvsagt løsningene: hva vi bør gjøre, og hvordan vi bør handle.

Greta Thunberg etterlyser handling – som i talen til den amerikanske kongressen i fjor. Da sa hun: "I want you to listen to the scientists. And I want you to unite behind the science. And then I want you to take action".

Klimahuset kan spille en stor og viktig rolle i å inspirere og engasjere. I å skape endring i bærekraftig retning. Til å bygge håp om at det nytter. Kanskje er det her, i klimahuset, at de neste store, grønne ideene oppstår. 

Klimahuset kan hjelpe oss på veien i arbeidet med global bærekraft – som handler om å overlate verden i bedre forfatning enn den vi overtok den i.

For vi deler jorda. Og vi deler kjærligheten til naturen. 
Vi deler følelsen når vi går på ski etter det aller første snøfallet. 
Kjenner den varme seterbakken på fjellet. 
Og det kalde vestlandshavet som skyller over oss.

Takk for meg.

16.06.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook