Hopp til hovedinnhold

Deichman Bjørvika - åpningen av nytt hovedbibliotek i Oslo

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av Deichman Bjørvika, Oslo torsdag 18. juni 2020.

Statsråder,
Ordfører,
Byrådsleder,

Kjære alle sammen,


Gratulerer med dagen! Jeg vet at mange har ventet og gledet seg lenge.
Det har jeg også. Og nå er vi endelig her. Og det har blitt skikkelig fint!

Biblioteket kan både forme og forandre liv.
Et barn besøker biblioteket og blir tatt imot av en bibliotekar. En av disse som både har blikk for folk og kunnskap om bøker. Barnet blir sett – og får leseanbefalinger basert på klokskap og kjennskap.

Og barnet kan så smått begynne å kjenne på friheten. På alt det store som ligger og venter. Bli kjent med litterære følgesvenner som skal hjelpe en med å bære livet.

Gjennom bøkene får vi mulighet til å oppdage verden, til å åpne oss for den og finne vår plass. Vi får mulighet til å søke både kunnskap og erkjennelse.

Biblioteket byr på alt dette – åpent og fritt tilgjengelig for alle.

Biblioteket kan styrke samfunn.
Biblioteket er på mange måter et idealsamfunn i miniatyr. Dørene åpner seg for alle. Det er et av de få stedene der ingen spør om penger, alder, status eller tilhørighet når man kommer inn gjennom dørene.

Biblioteket bryter ned skiller.
Sliper ned terskler.
Skaper frirom rundt hver enkelt.
Biblioteket byr oss alle på respektfullt mangfold.

Vi blir litt bedre mennesker på biblioteket. Her gir vi hverandre ro og rom. Vi tar hensyn til hverandre og respekterer hverandres forskjeller, våre ulike ærend. Og vi blir vist en tillit som er nesten rørende i et storbyliv. Og som nettopp derfor nesten aldri blir misbrukt.

Dette lille samfunnet har vi skapt sammen. Det tilhører oss alle. Her er vi alle velkomne og har lik del i godene.      

Biblioteket kan gjøre verden til et bedre sted. 
Hvis vi lar oss forme av det biblioteket gjør med oss.
Hvis vi lar oss prege av ideologien biblioteket er bygget på: Det er bygget på ytringsfrihet og på tilgang for alle. På demokratiske og humanistiske ideer om tankens frihet, om frihet til å mene og tro.

Det er bygget på retten til å være seg selv.
Og på retten til å søke etter hva og hvem dét dypest sett er.

Går vi ut i verden med et ønske om å møte hverandre på samme måte som vi omgås på biblioteket, ja da tror jeg verden blir et bedre sted for alle.

Det er noe ganske annet å være storbybibliotek i 2020 enn i 1785, da det første biblioteket ble etablert – på grunnlag av Carl Deichmans bokgave på 6000 bind til Christiania by.

De første årene fikk samlingen plass i trange lokaler i Rådhusgaten 13. Og det var ikke hvem som helst som fikk låne. De som ikke kjente bibliotekaren fra før, måtte betale depositum. En uoverstigelig terskel for de aller fleste.

Senere ble mange glad i det gamle hovedbiblioteket på Hammersborg, som ble åpnet av Kong Haakon i 1933. For enkelte ble det et annet hjem. Det er alltid vondt å skilles fra det gamle, gode, kjente – før man vet hva det egentlig innebærer.

Men i dag begynner vi fullt ut å forstå hva det nye er. Arkitektkontorene Lund Hagem og Atelier Oslo har skapt noe jeg håper kan bli et nytt hjem for mange. Byens nye kulturelle storstue er et bygg som tar på alvor at omgivelsene gjør noe med oss. Her er det gitt plass til lys og luft. Med soner for fordypning og soner for tidsfordriv. Soner både for stillhet og for større samlinger. Soner for dager når vi tåler de andres blikk – og soner for de bortvendte stundene. 

I dag feirer vi åpningen av selve bygget. Så er det menneskene – byens befolkning og besøkende – som skal puste liv i det og gi huset sjel. Rommene skal langsomt fylles av lesende, av arbeidende, av søkende unge og eldre. Det skal fylles av arrangementer som trekker folk fra hele byen. Som samler byen – sånn som nesten bare biblioteket kan.

Også her skal liv formes og forandres.
Her skal samfunnet vårt styrkes – og gi plass til alle.
Her skal vi oppdage verden – og se sammenhenger som gjør oss åpne for nye perspektiver, og for hverandre.
Herfra skal vi gjøre verden til et bedre sted - i kraft av det biblioteket gir oss.
Både av kunnskap, av ånd, av den tilliten vi blir vist – og som vi besvarer.
Her skal vi få være – i lys, luft og åpenhet – og vite at alle er velkomne.


Gratulerer med dagen!

 

18.06.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook