Hopp til hovedinnhold

Takk til helsemyndighetene

H.K.H. Kronprinsregentens hilsen til helsemyndighetene under et lunsjmøte om Norges håndtering av covid-19 på Det kongelige slott 29. oktober 2019.

Kjære alle sammen,
tusen takk for at dere kunne komme hit til Slottet!

Dronningen og jeg setter stor pris på at dere hadde anledning – i en veldig travel hverdag. Jeg skal også hilse spesielt fra Kongen til hver enkelt av dere.

Dere, våre helsemyndigheter, har stått på – døgnet rundt – helt siden i vinter. Vi hadde lyst å høre hva dere tenker om pandemien i dag, fra hvert deres ståsted – og hva dere tenker om framtiden.

Og så hadde vi lyst til rett og slett å takke – dere og hele det norske helsevesenet – for det enorme arbeidet som er blitt lagt ned siden pandemien traff Norge.

Ingen visste vel med sikkerhet hvordan covid-19 ville ramme oss. Dere tok avgjørende valg i en tid preget av tvil. Men dere handlet med beste tilgjengelige kunnskap i bunn. Dilemmaene stod i kø, men sammen fant dere likevel løsninger, på vegne av oss alle. I en tid preget av tvil og usikkerhet, er vi takknemlige for den handlekraften dere viste.

***

Og så ble alles hverdager endret.

Vår personlige frihet er blitt begrenset – til fordel for fellesskapets sikkerhet. Mange har blitt permittert eller har mistet jobben. Noen fikk ikke tatt farvel med sine kjære. Mange har gått bort.

Pandemien har tatt mye fra oss. Men det kunne likevel gått mye verre, som vi nå vet.

Vi er imponert over hvordan dere har kommunisert vanskelige budskap. Når dere har vært i tvil om krevende beslutninger, har dere samtidig latt oss få vite om det. Ved at dere har sagt tingene sånn som de er, har vi forstått hvor vanskelig arbeidet deres har vært. Og ved at dere har vært ærlige og vist denne åpenheten, har vi også fått økt tillit til dere.

Tillit skapes også når det er stor takhøyde. Det har vært lov å uttrykke uenighet om tiltakene, vært lov å vise frustrasjon.

Nå har vi kommet til en ny fase av pandemien, og mange begynner nok å bli slitne.

Jeg tror vi alle trenger å høre og forstå hvordan det kan føles - at ungdomstiden har blitt annerledes enn du hadde sett for deg, at levebrødet ditt forsvant over natta, og du ligger søvnløs fordi du ikke klarer å betale regningene. Eller at du er ensom og føler at tiltakene gjør at du blir mer isolert.

Den åpne, offentlige debatten viser at vi opplever denne tiden ulikt. Men likevel må vi gjøre den vanskelige jobben sammen. Jeg tror at jeg på vegne av alle kan si at vi gleder oss til at ting blir normalisert igjen. At vi skal kunne være sammen – som før.

Det er veldig mye som fortsatt er usikkert. Men noen ting vet vi er viktige, og det har vi lært av dere:

Passe på meteren
Vaske hendene
Være hjemme om vi har symptomer.

Og så må Norge, sammen med resten av verden, i fellesskap klare å løse utfordringene som ligger foran oss. For viruset kjenner ingen landegrenser.

Det norske samfunnet har vist endringsvilje og tilpasningsdyktighet. I en svært krevende tid har dere vist oss at vi sammen kan finne løsninger. Nå må vi fortsatt holde sammen. For dette er ikke over. Vi må holde sammen, og vi må være utholdende.

Sammen skal vi få dette til.

 

 

29.10.2020

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook