Hopp til hovedinnhold

Ruskonferansen 2021

H.K.H. Kronprinsens tale ved den digitale åpningen av Ruskonferansen 28. april 2021.

Statsråd,
Kjære alle sammen!

En familiefar i 40-årene blir hardt skadet under skogsarbeid med motorsag. Han får sterke smertestillende. Når fastlegen ikke kan gi ham mer, begynner han å skaffe seg smertestillende midler på annen måte. På bare ett år mister han både helsen, jobben, huset – og familien. Det går fort nedover.

I Oslo sitter en mann i dress på kontoret sitt. Jobben krever tempo og utholdenhet. Han lever på høyt adrenalin, godt hjulpet av stoffer som får ham til å prestere bedre og skarpere på kort sikt. Som holder han våken og skjerpet. Og følelsesmessig nummen.

I Trøndelag sliter en tenåringsjente med konsentrasjonen. Det er bare uro i hodet og i kroppen hennes. Hun blir ikke utredet, men finner sin egen måte å roe seg på. Med midler som får hodet til å virke, kroppen til å slappe litt mer av.

De er alle en av oss. Hvem som helst kan få et rusproblem. Det skyldes ikke alltid en vanskelig oppvekst, psykiske plager eller andre kompliserte omstendigheter. Det kan ramme oss alle i en eller annen grad i perioder av livet.

Dere som deltar på den nasjonale ruskonferansen vet at det er hjelp å få. Men dere vet også at arbeidet er komplekst. Et arbeid som krever samarbeid, kunnskap og innsikt. Over hele landet gjør flere tusen mennesker hver eneste dag en stor innsats innen rusomsorgen – både behandlere, ulike fagmiljøer, organisasjoner, pårørende og mennesker med egen erfaring.

Jeg har lyst til å løfte frem tre ting vi alle, hele storsamfunnet kan bidra med i dette arbeidet:

For det første tror jeg vi må hjelpe hverandre med å bryte ned skammen som er knyttet til rusmisbruk. Skam er ofte til hinder for utvikling. Hver og en av oss kan bli mer bevisst å møte mennesker med et rusproblem med respekt, åpenhet og empati.

Det andre handler om inkludering i felleskapene våre. Ingen av oss går umerket gjennom livet. Hver og en av oss er summen av alle våre erfaringer – gode og vonde. Og erfaringer kan bli til ressurser som kan brukes, både personlig og i samfunnet. Felleskapene våre bør være rause rom med plass til mye og mange. Dette gjelder både for arbeidslivet, sosiale arenaer, fagmiljøer, nabolag og fritidsaktiviteter.

Det tredje handler rett og slett om å se hverandre. Se bakenfor diagnosen eller rusproblemet. Se hverandre som hele mennesker. Det er en utfordring til hver og en av oss.

Takk for alt det viktige arbeidet dere gjør – og lykke til med konferansen!

Med dette erklærer jeg Ruskonferansen 2021 for åpnet!

 

28.04.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprins Haakons tale ved den digitale åpningen av Ruskonferansen 2021. Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff