Hopp til hovedinnhold

Hovedredningssentralen 50 år

H.K.H. Kronprinsens tale ved markeringen av Hovedredningssentralens 50-årsjubileum i Bodø 20. september 2021.

Statsråd,
Kjære alle sammen!

Gratulerer med jubileet!

«Redningstjenesten ligger innprentet i norsk kultur.» Det sier Stein Solberg som er intervjuet i boken som ble utgitt i anledning 50-årsjubileet. Og det tror jeg er sant. For i Norge har vi til alle tider vært avhengige av å hjelpe hverandre når ulykker inntreffer. Klima og geografi har gjort oss sårbare – og redningsarbeidet utfordrende. Hovedredningssentralen forvalter noe av det mest grunnleggende i oss: Å hjelpe folk når de er i nød.

Gjennom over 50 år har dere erfart at samarbeid redder liv. Det å ha et statlig system basert på samvirke mellom ulike offentlige etater, organisasjoner og private aktører gjør at man effektivt kan mobilisere når det står om minutter.

Dette synliggjør noe av det fineste i kulturen vår, og i samfunnsstrukturen vår. Og det er denne samordnede innsatsen vi feirer i dag, når vi markerer Hovedredningssentralens 50-årsjubileum.

Men det er ikke organisering og gode strukturer som gjør jobben. Det er mennesker. Det krever stor fagkunnskap, spisskompetanse og mye øving for raskt å samordne en effektiv redningsaksjon – for eksempel etter et snøskred. Det krever det beste av hver enkelt:

Av den som mottar meldingen på hovedredningssentralen
Av helikopterpiloten som skal fly inn over skredet
Av politiet som må koordinere aksjonen lokalt
Av den frivillige som skal ut og søke
Av hundeførerne og hundene deres
Av sykepleieren som skal ta imot pasienten – og enda mange flere…

En vellykket redningsaksjon er avhengig av topp kvalitet i alle ledd. Det er imponerende at dere får til dette – gang etter gang – under svært krevende forhold.

Hovedredningssentralens historie og fortellingen om utviklingen av det norske samfunnet henger sammen. Noen av de mest dramatiske hendelsene i vårt lands historie har vært ulykker som vi alltid vil bære med oss som nasjon, og som på en spesiell måte er skrevet inn i enkeltfamiliers fortellinger. De har navn som:

Sleipner. Alexander Kielland. Scandinavian Star. Gjerdrum.

Også under terrorangrepene 22. juli hadde redningstjenesten en sentral rolle.

Alle disse nasjonale tragediene er del av redningstjenestens historie. For den samordnede innsatsen har blitt mobilisert hver gang noe dramatisk har skjedd – til lands, på sokkelen, i luften – og i stadig større grad også internasjonalt.

Hovedredningssentralen i Norge er rett og slett et forbilde for samfunnsbygging. For det er nettopp sånn man skulle ønske at både små og store samfunn var organisert: Ved at hver og én er trygg på sine oppgaver, og i respekt for hverandres fagkunnskap effektivt samler seg til innsats når det trengs. Vi kan være stolte over den kapasiteten dere representerer – og hva dere bidrar med både her hjemme og internasjonalt.

Jeg håper at redningstjenesten vil holde seg sterk, samlet og på vakt også i årene fremover.

Takk for den innsatsen dere gjør for oss alle. Takk for at dere gjennom 51 år har vært vår felles nasjonale trygghet.

Gratulerer igjen med jubileet – og lykke til videre med det viktige arbeidet deres!

 

20.09.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook