Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Viken: Tale i Indre Østfold

H.K.H. Kronprinsens tale på Høytorp fort i Indre Østfold kommune under Kronprinsparets fylkestur i Viken 28.–30. september 2021.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen

Tusen takk, ordfører, for den hyggelige introduksjonen, og tusen takk til alle sammen for den veldig varme velkomsten som vi fikk her i dag. Det var skikkelig hyggelig å komme hit. Det er fint å se så mange mennesker samlet her på Høytorp fort.

Vi har vært gjennom en veldig spesiell tid, så det er ekstra gøy at vi kan samles sånn som dette nå og være så mange mennesker sammen.

Vi – Kronprinsessen og jeg – har tro på det å få mennesker til å samles. Da skjer det noe bra. Og vi liker veldig godt å treffe folk, så at vi kan gjøre det her i dag, hos dere, er vi veldig glad for.

Som ordføreren nevnte så skulle vi ha vært på fylkestur her i Indre Østfold i fjor, men den ble utsatt på grunn av pandemien – som mye annet. Nå er vi skikkelig glade for endelig kan være på den første dagen av årets fylkestur til Viken – her hos dere.

Vi begynte reisen vår med å gå tilbake i tid. På Kolbjørnsrud gård ble jeg tatt med til de dramatiske vårdagene i 1940.

13. april rykket de tyske styrkene fram mot gården, der over 70 norske soldater lå klare til å forsvare bygda mot de fremmede styrkene. Og de klarte til og med å drive okkupantene tilbake utpå kvelden.

Det er en dramatisk historie, og den trenger å bli fortalt om igjen og om igjen – akkurat sånn som Rolf Thomassen så fint gjorde her tidligere i dag.

Og så var jeg så heldig å slå følge med 10.-klassinger fra Trøgstad ungdomsskole, for selv å gå i fotsporene til de som flyktet over grensen til Sverige.

Å gå på den samme flyktningeruta som mange gikk i løpet av krigsårene, setter livet i perspektiv. Å oppleve naturen og landskapet – sånn som de redde og forfulgte menneskene gjorde den gangen – og likevel føle at vi er et trygt og fritt demokrati, et fredelig land, det er noe som vi ikke skal ta for gitt.

Dere her i Indre Østfold har skjønt hvor viktig historien er for oss. For å kunne forstå samtiden vår, og arbeide for en best mulig framtid for alle, trenger vi å kjenne til fortiden. Vi trenger å huske på alt det gode forfedrene våre gjorde – og så trenger vi å lære av det som skjedde, også av det som ikke gikk så bra. Den historien som forteller oss at vi kan gjøre ting bedre. Slik at vi, med historien i ryggen, kan være med å bidra til å unngå rasisme, radikalisering og ekstremisme.

Derfor er det dere gjør, så viktig for alle som vokser opp i samfunnet vårt. Dere underviser unge om krigen og krigshandlingene, og dere tar vare på historiske minnesmerkene, som her på Høytorp fort. Det betyr mye – ikke bare for dere som bor her, men for alle som vokser opp i landet vårt.

Uten å ha et fast holdepunkt i historien, er sannsynligheten større for at vi kan gjøre feil på nytt. Så tusen takk for at vi fikk være med på dette. For at dere viser oss vår nære fortid, sammen med framtiden – nemlig de unge som vokser opp her i Indre Østfold.

Nå gleder vi oss til programmet videre. Vi skal smake på suppa til Gry har jeg skjønt. Og Gry sa i avisen at «ingenting skal gå galt». Det er bra. Alt kommer til å gå bra. Vi skal treffe dere fra Husfliden, fra veteranforeningen, Ny i Askim, Gode naboer, Mysenelvas venner og så skal vi på Mortenstua skole etterpå. Det gleder vi oss til. Og etterpå skal vi til Askim. Vi har med oss epler fra Skaugum som vi skal presse på Askim Frukt- og bærpresseri. Nå gleder vi oss til å være sammen med dere her, til fortsettelsen av programmet her fra scenen. Vi skal høre fra kulturskolen og mange andre. Det gleder vi oss til.

Tusen takk for oppmerksomheten!

 

28.09.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook