Hopp til hovedinnhold

SIKT 2021: Åpningen

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av konferansen SIKT i Bodø, 26. oktober 2021.

Statsforvalter
Ordfører
Rektor
Kjære alle sammen

God morgen og velkommen til SIKT 2021!

Tusen takk til Emilie Thømt for den utrolig fine sangen! Takk også til ordfører Ida Maria Pinnerød for at vi kan være her i Bodø, og til rektor Hanne Solheim Hansen, for at vi får lov til å arrangere SIKT her på Nord universitet.

Takk for veldig godt og raust samarbeid, og takk til alle våre samarbeidspartnere som gjør dette arrangementet og denne konferansen mulig.

Dette er niende gangen vi arrangerer SIKT. Vi begynte i Trondheim i 2013 med temaet Framtidens Norge. Tromsø i 2014 med innovasjon og entreprenørskap. I Bergen 2015 snakket vi om ledelse. Ålesund i 2016 drivkraft. Kristiansand i 2017 samspill. Stavanger i 2018 endring. På Lillehammer i 2019 snakket vi om verdiskapning. I fjor var vi heldigitale på Skaugum, og da vi snakket om hvordan forberede seg på framtiden.

Og i år er vi her, i Bodø. Byen som ble kåret til Norges mest attraktive by i 2016, og som fikk prisen for Årets sentrum i 2018. Som blir kulturhovedstad for hele Europa gjennom 2024. Og byen som har Bodø Glimt.

For det er ikke tilfeldig at vi valgte å dra til Bodø da vi bestemte oss for årets tema, som skulle være muligheter. Etter halvannet år med begrensninger, nedstenginger, munnbind og meteren, ønsket vi å se framover og tenke nytt.

Og da trenger vi en anledning til å møtes og reflektere sammen. Til å bli inspirert og motivert. Til å dele planer, håp og drømmer. Og til å se muligheter, sammen.

Jeg håper at SIKT kan være et sånt sted. En mangfoldig møteplass som kan bidra til å skape positiv endring – i oss selv, i våre virksomheter og organisasjoner, i samfunnet og i verden.

SIKT er et møtested for folk mellom 20 og 40 år – fra forskjellige bransjer, fra hele Norge. Vi samler om lag 200 mennesker hvert år for å bli kjent, lære av hverandre, teste ut ideer og diskutere felles utfordringer og muligheter i framtidens Norge.

Når vi møtes på tvers av geografi, bransje og bakgrunn, så tror jeg at vi i fellesskap kan skape noe nytt og verdifullt for oss selv og for samfunnet vi er en del av. Skape noe bra for Norge og bra for verden.

Programmet begynte veldig bra i går, i møte med nordnorsk natur og et besøk til Jektefartsmuseet. Gruppearbeid og en fantastisk kveld på Stormen, i selskap med Arktisk Filharmoni og slampoet Ingvild Austgulen – og ikke minst med ordføreren som er svært glad i Nord-Norge, som snakket varmt om hele landsdelen og hvilke muligheter som finnes her. Og vi fortsatte det faglige programmet med Bjørn Samset fra Cicero som snakket om klimakrisen – og hva vi kan gjøre.

Vi fortsetter i dag, her fra universitet, med et utrolig spennende og tettpakket program.

Vi har med oss Marc le Menesnel fra velrennomerte Insead, universitetet utenfor Paris. Han leder en spennende workshop om muligheter, mennesker og natur fra et mer personlig ståsted. Etter lunsj skal jeg snakke med forskerne Kjersti Thorbjørnsrud og Marjan Nadim fra Institutt for samfunnsforskning om hvordan vi snakker sammen – hva slags ytringsklima vi har i Norge og hvordan det kanskje burde være.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen kommer hit for å snakke om sitt syn på ledelse. Posten Norges konsernsjef, Tone Wille snakker om en stor og viktig norsk aktør vi alle er i kontakt med – i et marked som har gjennomgått store endringer, og som helt sikkert ser store muligheter foran seg. Og så gleder jeg meg skikkelig til å høre journalist Kadafi Zaman som vi kjenner fra TV2 snakke om Den norske drømmen – Norge, mulighetenes land. Innimellom alt dette får vi oppleve inspirerende og flinke SIKT-deltakere på scenen snakke om sitt syn på årets tema.

Det er bare å glede seg.

Noen av dere deltakere har vært på SIKT før, men flertallet er her for første gang. Fint å se dere alle sammen her i salen! Alle dere har spennende historier og viktige synspunkt. Del dem med oss i de gode pausene og samtalene vi skal ha utover dagen.

Hvem er det som er her i år? SIKT 2021 er altså omtrent 36 prosent fra store bedrifter. 23 prosent fra gründere og entreprenører. 14 prosent sivilt samfunn. 12 prosent offentlig sektor. 3 prosent idrett, 5 prosent kultur, media 3 prosent og akademia omtrent 6 prosent.

Det er 188 deltakere. Det er 129 som ikke har vært med på SIKT før, og 59 som har vært med før. 78 menn og 110 kvinner. Snittalderen er 33 år. Som dere ser – en stor bredde.

Velkommen til SIKT 2021, og ta godt imot årets SIKT-konferansier Lydia Gieselmann!

 

26.10.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook