Hopp til hovedinnhold

Mat- og helsekonferansen 2021

H.K.H. Kronprinsessens hilsen til Landslaget for mat og helse i skolens konferanse i anledning 100-årsjubileet, 28. oktober 2021.

Kjære alle sammen i Landslaget for mat og helse

Gratulerer med 100-årsjubileet!

Kunnskapen om mat og helse, og hvordan dette henger sammen, er helt nødvendig for oss mennesker.

Arbeidet deres berører mange livsområder og ulike fag. Og fagområdet deres speiler samfunnsutviklingen. I den lange fortellingen om mat- og helsefaget kan vi se hvordan historien gjentar seg:

Ett eksempel er hvor viktig det er å utnytte maten fullt ut. For hundre år siden var dette helt nødvendig på grunn av fattigdom og nøysomhet. I dag har dette på nytt blitt viktig for oss, i et klimaperspektiv for å redusere matsvinn.

Det er viktig at barn og unge lærer hvor mye i livet som henger sammen. Og at vi alle er hele mennesker med både helt ulike, og helt universelle behov.

I dette arbeidet står kunnskap om maten vi spiser helt sentralt: Hvor den kommer fra. Hvordan det vi spiser påvirker både planeten, kroppen og den psykiske og fysiske helsen vår. Og sammenhengen mellom matproduksjon og dyrevelferd, kultur og sosiale forhold.

Mat- og helsefaget i skolen er derfor et helt grunnleggende fag som kan bidra til å skape sunne mennesker, som forstår livets sammenhenger. Dette gir arbeidet deres stor verdi – både for den enkelte og for samfunnet.

Gratulerer igjen med jubileet og lykke til med konferansen.

 

28.10.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kronprinsesse Mette-Marits hilsen til Landslaget for mat og helse i skolens 100-årsjubileum. Foto: Liv Anette Luane, Det kongelige hoff