Hopp til hovedinnhold

100-årsmarkering Norges Varemesse

H.K.H. Kronprinsens tale ved markeringen av Stiftelsen Norges Varemesses 100-årsjubileum på Lillestrøm 18. november 2021.

Assisterende statsforvalter
Ordfører
Kjære alle sammen

For et vakkert syn!

Historien viser at mennesker omtrent til alle tider har lagt til rette for fysiske møteplasser. Vi trenger steder å diskutere, å oppleve noe sammen og gjøre handel.

I Norge var dere i Norges Varemesse tidlig ute med å skape et slikt nasjonalt møtested.

Dere og familien min har fulgt hverandre gjennom mer enn 100 år – helt siden den første norske riksmessen gikk av stabelen på Akershus festning i september 1920 – der oldefaren og oldemoren min, Kong Haakon og Dronning Maud, var til stede.

I mai 1962 åpnet bestefaren min, Kong Olav, messehallen på Sjølystsenteret – og da Norges Varemesse i 2002 flyttet til de nye lokalene deres her på Lillestrøm, var faren min til stede under åpningen.

Når Stiftelsen Norges Varemesse inviterer til disse merkedagene, er det naturlig for oss å være til stede. Dere er en viktig institusjon for hele samfunnet.

Mye er selvfølgelig annerledes i dag enn for 100 år siden, da den internasjonale gjenoppbyggingen etter en langvarig 1. verdenskrig var bakgrunnen for at man trengte en markedsplass for norske varer.

I dag skaper dere sentrale, internasjonale møtesteder for næringsliv, kultur og organisasjonslivet. Dere bidrar til økt handel, kunnskapsdeling og inspirasjon.

Og ikke minst skaper dere begeistring og minneverdige øyeblikk for oss som har vært gjester her på Lillestrøm og på konsert i Oslo Spektrum.

Jeg har også gode minner fra da jeg som liten gutt var med faren min på Sjøen for alle og gikk med store øyne og så på alle båtene – som vi dessverre ikke skulle kjøpe. Og jeg har jo også hatt gleden av å ha med barna mine på det samme – generasjonen etter.

Det er mye som er imponerende ved Norges Varemesse – det vet både dere ansatte, men også kunder, samarbeidspartnere og gjestene deres:

Når en messe rigges, har jeg skjønt at mange av dere ansatte kan klokke inn 30-40 000 skritt i løpet av en dag. Enkelte montører går det rykter om og skal ha gått 54 000 skritt, det utgjor omtrent 41 km på en dag  altså nesten en full maraton. Det kan legges opp 10 000 kvadratmeter med tepper på en kveld og natt, og settes opp 2,5 km med lettvegger.

Og da har jeg ikke engang nevnt det enorme arbeidet som legges ned i alle de store konsertene i Spektrum.

Vi trenger de viktige arenaene og møteplassene som dere i Stiftelsen, ansatte, eiere, kunder og samarbeidspartnere klarer å skape. Det har vi merket ekstra godt under pandemien. Nå er vi glad for at dere er i gang igjen.

Gratulerer med 100-årsjubileet – og lykke til med de 100 neste årene!

 

18.11.2021

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook