Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Sverige: Lindholmen Science Park

H.K.H. Kronprinsens tale ved åpningen av et seminar om grønn teknologi og grønne løsninger i Lindholmen Science Park, Gøteborg 4. mai 2022.

Deres kongelige høyheter
Statsråder

Ambassadør

Kjære alle sammen
 

 
Her er et bilde av norsk bilindustri. En liten bit av den i hvert fall. Dette er altså en Think. Og den bilen fikk jeg tak i i 2003 - da var den brukt og hadde gått en stund. Det var en elbil og Norge satset på elbil. Vi fikk lov til å kjøre i taxifeltet sånn at vi kunne komme raskere forbi køen. Det var flere fordeler. Bilen heter jo Think, og du måtte tenke litt for her var ikke rekkevidden særlig lang. Så på begynnelsen kunne jeg kjøre fra Asker der vi bor til kontoret og tilbake igjen, men mot slutten måtte vi lade på hvert sted. Også hadde jeg jo 40-årskrisen i femårsplanen på den tiden, så jeg fikk satt inn en liten boomboks, en basskasse, bak i elbilen, sånn at vi fikk litt mer trykk i anlegget ...

Men det er en fin historie om en norsk bedrift som ville lage bil. (Jeg vet dere er veldig gode på bil i Sverige, altså, det er ikke derfor ...) Men dette konsernet ble kjøpt opp av Ford og så sluttet de etter hvert å lage biler. Men jeg har truffet veldig mange av dem som jobbet i Think og de gjør det veldig bra i mange forskjellige bransjer nå. Og så tror jeg det gjorde veldig mye for elbiltenkingen i Norge at vi hadde disse norske elbilene som rullet rundt. Og det er jo noe som vi har hatt suksess med - å få opp antallet elbiler, utslippsfrie biler i Norge.

Kronprinsessen og jeg har hatt to veldig innholdsrike dager i Stockholm på besøket vårt hit til Sverige. Endelig har vi kommet til Gøteborg, og vår tredje dag har grønne løsninger som overskrift. Da er det naturlig at vi er her på Lindholmen Science Park, hvor akademia, forskning og næringsliv møtes på en viktig arena for innovasjon og etablering av nye selskaper og næringer. 

Og så er vi i Gøteborg, i en region som tiltrekker seg innovativt næringsliv – der norske bedrifter kan samarbeide tett med svenske aktører om overgangen til et grønnere Europa. For framtiden er grønn og den er global. Den tilbyr store muligheter for positivt samarbeid.  

Det er ikke mangel på utfordringer, verken her i Norden, i Europa eller på kloden som helhet: Krig i Ukraina. Konsekvensene etter pandemien. Klimaendringer. Skal vi lykkes med å finne gode løsninger, er vi nødt til å jobbe sammen, på tvers av landegrensene. 

Jeg prøver å være en realistisk optimist — også når det gjelder klima. Jeg tror på det store potensialet som ligger i klimavennlig teknologi. På at mange av løsningene på utfordringene våre finnes her – i utvikling og produksjon av produkter og tjenester som forbedrer livene våre og kloden vår samtidig. For å få det til, trenger vi møteplasser som denne, der gode ideer og innovative mennesker møtes.  

Jeg gleder meg derfor til å høre mer om at Sverige og Norge sammen for eksempel kan forbedre den viktige transportsektoren til å bli enda mer klimavennlig. Om hvordan vi kan tenke mer helhetlig rundt mobilitet. Eller om hvordan alternative energikilder, som havvind, kan utvikles – i en bransje i sterk vekst.  

Sverige og Norge har sammen store muligheter. Den betydelige næringslivsdeltakelsen vi har sett under besøket, viser at både svensker og nordmenn ønsker et enda tettere økonomisk samarbeid. For våre felles utfordringer krever felles løsninger - grønne løsninger. Her ligger mye potensial.

*** 

Kjære Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel, tusen takk for den varme velkomsten Kronprinsessen og jeg har fått på vårt besøk i Sverige. Vi føler oss alltid velkomne hos dere. Det er inspirerende å tilbringe tid sammen med noen med så store kunnskaper som dere har, og som er glødende opptatt av klodens framtid.  

Kronprinsesse Victoria, velkommen opp – scenen er din.  

Takk for meg! 

 

 

04.05.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook