Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til Sverige: Takketale

H.K.H. Kronprinsens takketale under en offisiell lunsj hos Landshövdingen i Västra Götalands län, Gøteborg, 3. mai 2022.

Deres kongelige høyheter
Vikarierende landshövding

Statsråd

Ambassadør

Kjære alle sammen
 


Først vil jeg gjerne si tusen takk for et utrolig godt måltid. Vi har hatt stimulerende samtaler her, og har løst det meste i det grønne skiftet. Jeg håper dere på de andre bordene var produktive.

Så vil jeg si tusen takk for tre flotte dager her i Sverige!
Kronprinsessen og jeg er veldig glade for at vi endelig fikk til dette besøket. Det har blitt en tydelig og positiv markering av det gode naboforholdet mellom Sverige og Norge. 

Kjære Kronprinsesse Victoria og Prins Daniel, dere har vært det perfekte vertskap. Vi synes alltid det er hyggelig å være sammen med dere. Tusen takk for at dere får oss til å føle oss hjemme i Sverige.  

Dagene har vist hvor tett sammenvevd svensker og nordmenn er. Ikke bare deler vi verdier og interesser, vi deler også våre private liv. Det gjelder spesielt i grenseområdene, der mange har venner og familie på andre siden av grensen. Vi jobber hos hverandre, og våre økonomier er tett sammenvevde — med mange norske investeringer i Sverige og svenske i Norge. 

Ikke minst er Gøteborg, som svensk storby nær grensen, viktig for oss nordmenn. En stor del av Norges import og eksport går via Skandinavias største havn, Gøteborg. Mange norske bedrifter som ønsker å etablere seg internasjonalt, velger Gøteborg som et av sine første markeder utenfor Norge. Innpass på et EU-marked – men også språklig og geografisk nærhet til Norge, er viktige faktorer.  

Og så har selvsagt mange av oss gode minner fra Gøteborg. Mange har studert her, fått vind i håret på Liseberg eller skreket seg hese på Ullevi.  

Og en veldig vanlig måte å komme seg over grensen, er via Svinesundbroen, som fylte 75 år i fjor. Broen er et sterkt symbol som koblingspunkt mellom Norge og Sverige, og en hovedvei til Gøteborg – byen som altså har rukket å bli 400 år. Dette skjedde i 2021, men på grunn av pandemien har jeg forstått at hovedfeiringen vil skje neste år. Gratulerer med jubileet — jeg ønsker dere lykke til med feiringen. 

Minst like lenge har det vært nordmenn her. I dag bor det rundt 15 000 nordmenn i denne regionen, og rundt 5 000 her i Gøteborg. 

Jeg gleder meg til å besøke Norges Hus senere i dag. Grunnsteinen til huset ble lagt ned i 1957 av bestefaren min, Kong Olav, som den gang var kronprins, og han innviet huset året etter.

For mange nordmenn er Gøteborg et hjem når man er hjemmefra.  

I en urolig tid er det viktig at vi samler oss om verdiene vi bygger våre samfunn på, og samarbeider på tvers av landegrensene.  

Som dette offisielle besøket har vært et eksempel på: det ligger mye kraft i å være gode naboer, som Sverige og Norge.

Jeg gleder meg til fortsettelsen.
Takk for oppmerksomheten og takk for nå.

 

04.05.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook