Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk fra Danmark: Hans Majestet Kongens tale

H.M. Kong Haralds tale under gallamiddagen på Slottet til ære for statsbesøket fra Danmark 14. mai 2024.

Deres Majesteter
Stortingspresident
Høyesterettsjustitiarius
Eksellenser
Kjære gjester

Kjære Frederik og Mary.

Det var et stort øyeblikk for oss alle da du Frederik gikk ut på balkongen den 14. januar. Det var rørende å oppleve varmen og gleden som knyttet deg og det danske folk sammen i den stunden.

Dette øyeblikket håper jeg du vil ha med deg som en styrke gjennom hele din kongegjerning. Men folkets støtte alene kan ikke bære en konge. Man trenger også å leve i kjærlighet med sine aller nærmeste.

Så da du fikk selskap av familien din på balkongen denne helt spesielle dagen, da håper jeg du kjente på den styrken som trengs. For familien er kanskje ditt aller viktigste støtteapparat. Det har i hvert fall jeg erfart.

Kjære Mary, du tok på deg en stor oppgave da du gikk hen og forelsket deg i denne sporty dansken. Du ga avkall på mye som var trygt og kjent. Du gjorde Danmark og danskene til ditt eget hjerteland og hjertefolk. Jeg vet at du også har vært en stor støtte for vår alles kjære Dronning Margrethe.

Nettopp i dag har dere to vært gift i 20 år – det fortjener vel en applaus? Vi synes det er veldig hyggelig at dere valgte å feire bryllupsdagen deres her sammen med oss i aften!

I løpet av disse årene har dere sammen oppdratt fire flotte barn – Christian, Isabella, Vincent og Josephine. Kronprinsparet og Prinsesse Ingrid Alexandra var med og feiret Prins Christian, som nå har blitt kronprins, sin 18-årsdag i fjor. Dronningen og jeg er takknemlige for at de nære slekts- og vennskapsbåndene mellom våre to familier også videreføres gjennom nye generasjoner. Det betyr mye for oss alle, tror jeg.

Og vi forventer selvsagt at også dere vil videreføre tradisjonen med å tilbringe mengder av tid i de norske fjelle og omfavne den noe særnorske langrennssporten!   

Deres Majesteter, kjære gjester,
32 år har gått siden Dannebrog sist kom seilende inn Oslofjorden på statsbesøk. Besøket deres faller sammen med at vi feirer 400-årsjubileet for gjenoppbyggingen av Oslo by, iverksatt av danske Kong Christian Kvart etter den store bybrannen. I 300 år bar den norske hovedstaden navn etter den danske kongen. Vi har altså spor av dere dansker overalt!

Det at dere kom sjøveien er en påminnelse om at havet forbinder våre to land. Dette berører mye av vår historie både som nasjoner, som folk og familier.

Hver dag går dansker og nordmenn om bord på Danskebåten som vi kaller den – dere kaller den vel Oslobåten? – i yr forventning om det deilige livet i Danmark: Fornøyelsesparker og høye smørrebrød, vakker arkitektur – og et helt spesielt hyggelig folk. Nå for tiden, når den norske kronen er så underlegen den danske, er det muligens minst like dejligt å være dansk i Norge..!

Havet som forbinder oss er av stor betydning for oss alle. I havet ligger håp og muligheter for fremtiden. Det er vårt felles ansvar å ta vare på havet som gir oss så mye. Det å holde havet friskt, er en av vår tids store oppgaver.

Kjære venner,
I møte med ytre trusler søker vi sammen, og blir mer bevisste på hva som forener oss. Det nordiske verdifelleskapet har blitt enda sterkere etter at Russland invaderte Ukraina. Hver dag blir vi minnet om verdien av fred og frihet. Og om å verne om det liberale demokratiske styresettet vårt.

Nå er Norden samlet i en felles forsvarsallianse. Vår historie, våre nære politiske bånd, felles verdigrunnlag og språkfelleskap er ressurser vi skal forvalte godt.

Vi vil stadig bli satt på prøve – og da gjelder det å holde fast ved verdiene våre – trygge på eget ståsted.    

Deres Majesteter, kjære Frederik og Mary,
Det er en stor glede å ha dere på besøk. Jeg ønsker dere alt godt for det viktige arbeidet deres. Både til dere og til oss alle vil jeg si:

Finn deres eget feste – og bruk tid på å pleie det som er viktigst i livet. 

Vi utbringer en skål for Kong Frederik og Dronning Mary, og for det varme forholdet mellom Danmark og Norge.

 

14.05.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook