Hopp til hovedinnhold

Kronprinsessens litteraturtog: Elverum

Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessens tale under litteraturarrangementet i anledning Litteraturtoget i Elverum kulturhus 11. juni 2024.

Statsforvalter,
Ordfører,
Kjære alle sammen.

Endelig er Litteraturtoget på skinnene igjen! Og det er utrolig hyggelig å kunne starte årets reise her i Elverum. Denne kvelden har jeg gledet meg veldig til. 

Jeg har gledet meg fordi vi skal treffe noen helt spesielle forfattere. Eller rettere sagt et helt spesielt forfatterpar – som det jo har vært en del av oppigjennom tidene. Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Jonathan Safran Foer og Nicole Krauss. Camilla Collett og Johan Sebastian Welhaven. Listen er lang, men egentlig er det ikke så rart at forfattere finner hverandre, for det er et ensomt yrke, og hvem kan vel forstå deg bedre enn en annen forfatter?

I mange år har jeg vært nysgjerrig på hvordan to forfattere lever sammen. Hva innebærer det? Det kan føles trygt å åpne seg for en partner, samtidig vet vi alle at det kan være ekstra sårt å få kritikk fra sin nærmeste. Leser de hverandres tekster hver kveld? Finner de inspirasjon sammen? Hvordan fordeler de stoffet – hvem tar hva? Ja, er det sånn at når de møter en person med en spesielt interessant historie, så ser ekteparet på hverandre og tar stein, saks, papir?

Og ikke minst: Hvordan beholder de hverandre midt oppe i alt dette.  

Hvem kan vel passe bedre til å snakke om blant annet dette enn ekteparet Linn Ullmann og Niels Fredrik Dahl? De er begge blant Norges fremste forfattere og skriver om mange av de samme temaene.

Linn Ullmanns forfatterskap har fulgt meg siden jeg var ung, og har vært med på å forme meg og mange andre. Jeg husker fremdeles hvordan jeg satt i en varm leilighet i Oslo og leste den første boka til Linn, så sterkt inntrykk gjorde det. Siden den gangen har Linn fortsatt å skrive – og jeg har fortsatt å lese. 

Niels Fredrik Dahl skriver både dikt og bøker og har i likhet med Linn et prisbelønt, internasjonalt anerkjent forfatterskap. Med den varsomme presisjonen til en dikter, skriver han sine romaner med en følsomhet som treffer mange, og som treffer hardt. 

De skriver begge to klokt og innsiktsfullt om vanskelige relasjoner til våre nærmeste, om kompliserte foreldre-barn-forhold, og om ensomhet – alt med en empati og forståelse som gir gjenklang hos veldig mange lesere.

Til å lede denne samtalen har vi vært så heldige å få med oss Alf van der Hagen, som av mange blir ansett for å være Norges fremste portrettforfatter. Han har vært med oss på Litteraturtoget tidligere og hadde en veldig minnerik samtale med Dag Solstad i Mandal. Han var også med på Instagram-toget under pandemien. Da fikk jeg lov til å snakke med Alf om hans egen skriving, om livet og om det å fremstille andre på en måte som gjør at de kjenner seg igjen. Jeg kan love dere at denne kvelden er i gode hender.

Litteraturen, den er verdt å feire hver eneste dag. Den åpner døren til nye perspektiver, den gir oss rom til å bli bedre kjent med oss selv og hverandre, og så er den nå også bevist å senke blodtrykket og øke konsentrasjonsevnen. Nå skal jeg snart sette meg ned sammen med alle dere som har møtt opp i dag og kose meg på det som er en litteraturens festaften her i Elverum. 

Nå kan dere alle hjelpe meg å ønske velkommen Linn Ullmann, Niels Fredrik Dahl og Alf van der Hagen!

11.06.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook