Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sogn og Fjordane: Tale i Stryn

H.K.H. Kronprinsessens tale i Stryn under fylkestur til Sogn og Fjordane i september 2006.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Takk for et flott musikalsk program.
Det er tydelig at kulturlivet står sterkt her i Stryn. Så langt har vi hatt en spennende dag. Fra besøk på Kvia-prosjektet for vanskeligstilt ungdom kom vi hit til Stryn kommune, hvor vi har fått orientering på Innvik Sellgren om det varierte designmiljøet. Som spesielt interessert i norsk design er dette et besøk jeg har sett frem til.

Her har dere virkelig satset på innovasjon og funnet alternative næringsveier. Vi ble presentert for hele 14 nytenkende bedrifter.

Det er imponerende at dere har fått til alt dette i en kommune innerst i Nordfjorden – med 7000 innbyggere. Det er viktig for Stryn som lokalsamfunn. Men det står også som et godt eksempel på hvordan norsk næringsliv må utvikle seg for å klare seg godt i framtiden.

Stryn beviser at man ikke må til hovedstaden for å klare seg blant de store. Og dere er ikke redd for å være synlige: Ingen i nabokommunene stusser lenger når et knall rosa fartøy blander seg med de mer normale båtene i fjordhavnene. Da er Moods of Norway på besøk. Her i Stryn har dere etablert merkevarer som har fått solid nasjonalt ry, bygget på tradisjon og nyskapning. Det gjelder både tekstiler, mineralvann - og busser.

Jeg er stolt av at Norge klarer å markere seg så godt i den harde konkurransen der bare de beste vinner frem. Stryn bidrar til Norges internasjonale posisjon innenfor design.

Natur og sportsaktiviteter har lokket turister til Stryn i over 100 år. Både Kronprinsen og jeg skulle gjerne vært turister selv en gang, og blant annet besøkt sommerskisenteret. For min egen del er jeg derimot litt skeptisk til det ekstrem-sportslige fjelløpet som arrangeres her hver sommer. Å løpe 8,2 km fra Loen – med 1848 meters stigning opp til toppen av fjellet Skåla, er i beste fall for de spesielt interesserte.

Alt dette viser imidlertid at dere i kommunen er flinke til å tilpasse dere skiftende tider, tenke kreativt og skape nye muligheter. Det blir spennende å følge dere videre.

Takk.

06.09.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook