Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sogn og Fjordane:Tale i Florø

H.K.H. Kronprinsens tale i Florø under fylkestur til Sogn og Fjordane i september 2006.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle fremmøtte

Kronprinsessen og jeg har allerede hatt en innholdsrik dag på vei hit til Florø. Første stopp på reisen var Bulandet i Askvoll kommune. Nå kommer vi rett fra Norsk Hjortesenter på Svanøy. Dere bor i en utrolig spennende og variert kommune: Spennet er stort fra Svanøy med sine 75 innbyggere – og mange flere hjort, sin eksotiske kristornskog og sterke haugianer-røtter – hit til den internasjonale byen Florø.

På Hjortesenteret traff vi en ung mann fra Malawi. Han jobbet der i kraft av at Flora har vennskapssamarbeid med en kommune i landet hans. Slike utvekslingsopplegg er veldig berikende. Ikke minst fordi mennesker møtes på likefot gjennom å bli kjent med hverandres kultur. En nordmann som reiser til Malawi for å arbeide en periode har garantert like mye å bringe hjem av impulser og idéer til positiv endring som det en malawier får ved å oppholde seg i Norge over tid.

Det at Fredskorpset har utpekt Flora til internasjonal kommune skal vi markere på samfunnshuset i kveld, men jeg vil allerede nå si: Gratulerer.

Det er et hederstegn når en kommune gjennom sine holdninger og handlinger kvalifiserer til denne betegnelsen. Flora har vist seg villig til aktivt å jobbe for sine innbyggeres trivsel og velferd, uansett etnisk tilhørighet. Etterpå skal Kronprinsessen og jeg besøke Solbakken asylmottak, hvor vi vil få høre mer om dette arbeidet.

Dette tror jeg er noe av det viktigste vi kan samle oss om i Norge i dag: Å arbeide for at alle skal føle seg inkludert, i et samfunn preget av åpenhet og raushet. Å skape det samfunnet vi ønsker oss krever arbeid – og enkelthendelser kan skape tunge tilbakeslag.
Men Flora går foran med et sterkt og godt eksempel.

Vi vet at vi er i veldig trygge hender på dager som denne, for dere i Flora har blitt kjent som dyktig arrangør av store kulturarrangementer – som Kinnaspelet, det årlige sildebordet og det internasjonale friidrettsstevnet. Norsk kulturforum har også valgt å legge sin nasjonale kulturkonferanse 2006 hit til Florø senere denne måneden. Dessuten har jeg lagt merke til at de gamle stjerne-gutta fra Manchester United og Liverpool stadig er å finne på vennskapskamper her – til unge og eldres store begeistring.

Vi gleder oss veldig over å være her i dag – og at så mange har møtt frem for å være sammen med oss.

Takk

05.09.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook