Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Sogn og Fjordane:Tale i Bulandet

H.K.H. Kronprinsessens tale i Bulande, Askvoll under fylkestur til Sogn og Fjordane i september 2006.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

For et vakkert sted dere bor! Kronprinsen og jeg har gledet oss veldig til å komme hit, og synes det er flott å starte fylkesturen vår i Sogn og Fjordanes vestligste kommune, Askvoll.

Jeg har blitt fortalt noe om dere her på Bulandet som har gjort inntrykk på meg: Under krigen, da øyene her ute var en viktig del av fluktruten til Shetland, hendte det at enslige menn ga fra seg huset sitt til barnefamilier på øya – som de mente trengte det bedre enn dem selv. Dette viser empati i praksis – som kan være et forbilde for oss alle.

Samarbeid og samhold har dere fortsatt å vise – ikke minst ved den årlige Nordsjøporthelga - da dere bmarkerer kontakten mellom Bulandet og Værlandet har blitt styrket.

Her er det optimisme og vekst. Én av grunnene til at dere har det så bra er at dere har vært flinke til å skape nye tilbud tilpasset skiftende behov – som etablering av ungdomsklubber – og en kafé der store og små hendelser daglig oppsummeres. Gamlekarene forstår jeg kommer kl 9; damene kl 12. Tae Kwondo klubb har dere også her på Bulandet.

Jeg har skjønt at dere er veldig glad i kirken deres – som Kronprinsen og jeg skal få komme inn og se på før vi reiser herfra. Jeg tror ikke jeg har hørt om menigheter der folk oppfordrer til å gi en gave til kirken - heller enn blomster - ved begravelser. Det er flott.

Det er også hyggelig å se noen bunadskledde mennesker her i dag. Her på Bulandet kan været stå hardt på.

Sunnfjord dikter Jacob Sande beskriver: ”Stormen hyler og havet ryk, fallgarden bryt og bankar”. Da forstår jeg dere ikke kan leve uten den egentlige bunaden på Bulandet, Nemlig den vatterte kjeledressen. Her ute i det røffe, vakre havgapet.

05.09.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook