Hopp til hovedinnhold

Gallamiddag i anledning statsbesøk fra Spania

H.M. Kongens tale ved gallamiddagen i anledning statsbesøket fra Spania, juni 2006.

Deres Majesteter,
Deres Eksellenser,
Mine damer og herrer,

Det er en ære og en stor glede for Dronningen og meg å ønske Kong Juan Carlos og Dronning Sofia velkommen til Norge. Vårt håp er at dere vil bringe med dere de samme gode inntrykk av Norge som vi gjorde av Spania etter vårt minnerike besøk som Deres gjester våren 1995.

Det er gledelig å konstatere at våre land stadig kommer hverandre nærmere. Vi er fulle av respekt og beundring for Spanias raske og målrettede vei til demokratiet siden midten av 1970-tallet. Deres Majestet spilte en avgjørende rolle i denne utviklingen. I løpet av kort tid ble Spania stadig tettere integrert i de europeiske og transatlantiske samarbeidsstrukturer gjennom medlemskap i EU og i NATO.

Spania er i dag en ledende kraft i det euroatlantiske samarbeid, et land som er med på å sette dagsorden og som med sin geografiske beliggenhet og sin historie også spiller en viktig rolle som brobygger - ikke minst i Middelhavsregionen. Både Barcelona-prosessen og initiativet ”Sivilisasjons-alliansen” vitner om dette. Norge verdsetter dette engasjementet høyt.

Spania og Norge samarbeider tett bl.a. innenfor rammen av NATO. Begge land har nå valgt å konsentrere sin innsats i Afghanistan, hvor vi møter mange av de samme utfordringene. Vi samarbeider innenfor Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet - EØS - og innenfor Schengen. I FN deler vi syn på mange aktuelle internasjonale spørsmål. Sammen arbeider vi for dialog og for fred og forsoning i konfliktfylte områder av verden.

I morgen skal vi besøke fregatten ”KNM Fridtjof Nansen”, den første av fem fregatter som bygges i Spania for det norske forsvar. Fregattene kan uten tvil karakteriseres som den norske marines stolthet. Denne avtalen er et utmerket eksempel på et samarbeid som har vært svært vellykket og som har båret - og vil fortsette å bære - frukter for spansk og norsk næringsliv. Det økonomiske samarbeidet er stadig økende, og norsk eksport til Spania er fordoblet de siste fem årene.

Kombinasjonen av tette politiske kontakter, økende økonomisk samarbeid og kulturelt samkvem, samt en bred kontaktflate mellom våre folk, vil utvilsomt bidra til å videreutvikle forholdet mellom Spania og Norge i årene som kommer.

Deres Majesteter,
For fire år siden ble det fra norsk hold tatt initiativ til kåring av tidenes mest leseverdige bok. 100 anerkjente forfattere fra mer enn 50 land utgjorde juryen. Den 400 år gamle ridderromanen Don Quijote av den spanske forfatter Miguel de Cervantes ble kåret til suveren vinner. Et av jurymedlemmene uttrykte det klart: “Hvis det er en bok du skal lese før du dør, så er det Don Quijote”.

Hva er det som får denne boken til ikke bare å overleve, men også til å være aktuell i dag? Det er utvilsomt de to hovedpersonene, den gamle ulenkelige ridder og idealist og hans tykke, lille væpner - og realist. I dem møter vi livets store motsetninger. Den ene ser det han tror på, den andre tror bare på det han ser. Vi kjenner oss igjen i disse to. Alle har vi noe av dem begge i oss.

Også dagens kunstnere finner inspirasjon i ridderen og hans væpner, i motsetningen mellom idealisme og realisme. I morgen åpnes utstillingen “Don Quijote – spansk samtidskunst”, hvor 20 spanske samtidskunstnere viser vår tids blikk på Don Quijote. Dette er en utstilling vi gleder oss til å se.

Teaterstykker av vår egen store nasjonale og internasjonale forfatter, Henrik Ibsen, settes hyppig opp på spanske scener. Nasjonalbiblioteket i Madrid åpnet nylig sine dører for en Ibsen-utstilling, og under årets festspill i Bergen ble en spansk Peer Gynt presentert for det norske publikum i forbindelse med 100-års markeringen for forfatterens død.

Peer Gynt og Don Quijote er svært forskjellige, men de har også en del til felles. Begge har eventyrlysten i seg, begge mangler til dels sansen for realiteter og forlater det kjente i søken etter noe større og bedre.

Drømmene og utforskertrangen har alltid vært en del av spanjolenes lynne. Spanske ekspedisjoner satte kursen vestover og oppdaget nytt land. Spania ble et verdensimperium, og spansk språk og kultur har som resultat fått stor utbredelse i verden i dag. Drømmer og eventyrlyst ligger også i nordmenns karakter. Våre norske polfarere dro – og fortsetter å dra – mot nord og mot sør, drevet av den samme utforskertrang som spanske navigatører.

Deres Majesteter,
Spania har gjennom århundrer dyrket fram store talenter innen kunst og kultur. Jeg tenker spesielt på malere som Velázquez og El Greco, - og på diktere som Calderón de la Barca, Lope de Vega og Tirso de Molina som vi er så heldige å kunne lese også i norsk oversettelse. Selv hadde jeg i 1996 det privilegium å få åpne Goya-utstillingen på Nasjonalgalleriet, sjenerøst utlånt av Prado-museet i Madrid. Utstillingen var meget populær med stor publikumstilstrømning.

Spansk musikk og flamenco står også høyt i kurs. Under kammermusikkfestivalen i sommer skal bl.a. en spansk strykekvartett ha konsert i Slottskapellet.

Fotball er en nasjonalsport i begge våre land, selv om vi ikke kan vise til de samme resultater som dere. Vi gratulerer Spania med seirende lag både i UEFA-cupen og i mesterligaen i 2006, og ønsker det spanske landslaget lykke til i fotball-VM som starter nå til helgen.

Spania er et yndet reisemål for oss nordboere, og mange tusen nordmenn har de senere år også bosatt seg i det sørlige Spania. Selv om klima er viktig, er det ikke bare sol og varme som trekker nordmenn til Spania. Folket har også en tiltrekningskraft; spanjolene er åpne, hjelpsomme og utadvendte mennesker, og vi nordmenn trives i deres selskap. I tillegg fremstår det spanske samfunnet som svært inkluderende for alle som kommer fra ulike deler av verden – enten på besøk eller for å bosette seg der.

Spansk gjestfrihet er unik og noen og enhver kan ha noe å lære av den. Vi nordmenn håper at stadig flere spanjoler følger i Kongeparets fotspor og reiser til Norge. Vi skal ta godt imot dem og forsøke å vise fram det som vi synes er bra og spesielt med Norge; en fantastisk natur, et variert og spennende klima og et raust folkeslag!

Deres Majesteter,
La oss sammen løfte våre glass og utbringe en skål for de tette bånd og de nære forbindelser mellom Spania og Norge.

06.06.2006

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook