Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Brasil

H.M. Kongens tale ved den officielle middagen i Palácio Itamaraty under statsbesøket til Brasil, oktober 2003.

Herr President,

Det er med stor glede og forventning Dronningen og jeg har sett frem til å avlegge statsbesøk i Brasil. Hjertelig takk for den storslåtte og vennlige mottagelsen og for de varme velkomstord.

Det er 36 år siden min far, Kong Olav V, gjennomførte det forrige norske statsbesøk til Brasil. I løpet av disse årene har mye forandret seg, både i Brasil og i Norge. Det brasilianske demokratiet er i dag sterkt og vitalt, noe som ble stadfestet da De, herr President, i fjor vant valget med stort flertall. Landets næringsliv har blitt stadig mer avansert og mangfoldig. Brasil er blant verdens største produsenter og eksportører av landbruksvarer. Landet har i dag en teknologisk avansert industri og ligger langt fremme innen forskning og utvikling.

Norge har også endret seg. De tjenesteytende næringer har fått en dominerende plass. Vi er blitt en olje- og gassnasjon og er i dag blant de tre største oljeeksportører i verden. Selv om vårt tradisjonelle fiske fortsatt spiller en viktig rolle – og blant annet danner grunnlaget for den 160 år lange tradisjonen for eksport av klippfisk til Brasil – så er Norge samtidig blitt det ledende land innen forskning og produksjon av oppdrettsfisk.

Disse endringer har ikke rokket ved de gode bilaterale forbindelsene mellom Norge og Brasil. Det er snarere slik at utviklingen på flere områder har gitt grunnlag for et enda nærmere og mer variert samarbeid innen handel og næringsutvikling.

I løpet av de siste par tiår har Brasil, liksom Norge, kunnet utvinne store oljeressurser i havet. Vi er stormakter innen offshore oljeutvinning. Gjennom denne virksomheten har dere – ofte i samarbeid med norske skipsfarts- og oljemiljøer - utviklet kompetanse som kan få betydning på andre maritime områder. De muligheter som kysten og havet gir er således av avgjørende betydning for begge våre land.

Kanskje er det nettopp innenfor de ulike deler av maritim virksomhet, offshore oljeutvinning og utvikling og forvaltning av fiskeri- og havressurser, at vi finner det største potensialet for videre brasiliansk-norsk samarbeid. Det er derfor helt naturlig at det i forbindelse med dette statsbesøket finner sted en rekke seminarer og møter knyttet til disse virksomhetene.

Norske bedrifter viser stigende interesse for utvikling av virksomhet i Brasil og er til stede med en stor delegasjon under besøket. Det er gledelig å kunne registrere at næringssamarbeidet også preges av diversifisering. Dette gjelder innen de tradisjonelle, maritimt baserte sektorer, for eksempel gjennom norsk etablering i brasiliansk skipsbygging. Men også ved at nye bransjer kommer til, ikke minst på ulike teknologiområder, som f. eks. papir og cellulose.

Den norske interessen for Brasil understrekes av deltagelsen på politisk nivå under vårt besøk. Foruten den norske utenriksministeren har fire andre ministrer, med ansvar for næringsliv, handel og skipsfart, for olje- og energi, for fiskeri og for miljøvern, hatt politiske samtaler og vil delta i næringslivsarrangementer under statsbesøket.

I Brasils eksport til Norge har kaffen alltid stått sentralt. Men også i denne retningen utvikles en mer variert kontakt. Brasilianske selskaper viser økende interesse for Norge. Det er således positivt å kunne registrere at CVRD (Companhia Vale do Rio Doce) har gjort den første større direkte brasilianske investering i Norge – til glede for lokalsamfunnet Mo i Rana i Nord-Norge.

Herr President,
Næringssamarbeidet bidrar til å stimulere den bilaterale kontakten også på andre områder. Det er inngått samarbeidsavtale mellom våre to lands oljehovedsteder, Rio de Janeiro og Stavanger. Dette har blant annet ført til utvekslingsordninger for unge som arbeider innen oljebransjen. Det finnes også allerede ambisiøse planer om å utvide kontakten til å omfatte kulturområdet.

Det er gledelig at Brasil har utviklet seg til en av Norges viktigste partnere innen elevutveksling. Et stigende antall norske ungdommer tilbringer hvert år et skoleår i Brasil, mens unge brasilianere får et år i Norge. Dette vil på sikt få stor betydning for kunnskap og interesse for det annet land og vil kunne gi en viktig stimulans i det bilaterale forholdet.

Vi ser at kultur i seg selv virker stimulerende på den bilaterale kontakten. Et godt eksempel på det er samarbeidsavtalen mellom Curitiba og Kristiansand. Norsk-brasilianeren Alfredo Andresen var født i Kristiansand, men emigrerte til Brasil og tilbragte mange år i Curitiba. Der fikk han avgjørende betydning for utviklingen av moderne malerkunst i Brasil, og han var en sentral skikkelse i landets kunstmiljø. Andersen har i mange tiår vært glemt i Norge. Takket være et brasiliansk initiativ har vi nå gjenoppdaget en norsk maler og en viktig kulturell forbindelse mellom Brasil og Norge.

Det er nærmest ukjent at Norges fremste komponist, Edvard Grieg, og Alberto Nepomuceno, kjente hverandre godt. Nepomuceno er kjent som den nasjonale brasilianske kunstmusikkens far. Gjennom Griegs musikk fikk han viktige impulser, som i neste omgang var med å berede veien for senere brasilianske komponister. Forbindelsen mellom de to vil gjennom opprettelsen av et Grieg-Nepomuceno selskap, helt sikkert føre til øket kontakt mellom musikkmiljøene i Brasil og Norge.

Brasil er et stort land, med både tropisk og subtropisk klima. Norge ligger nærmere de arktiske områder. Forskjellene er store, men samtidig er det mye som binder oss sammen. Jeg håper at vi i løpet av disse dagene vil få bekreftet at våre to land har mange felles mål og verdier, og at samspillet vi skal få oppleve på konserten i aften mellom artister fra våre to land, også må prege vårt fremtidige samarbeid. Konserten er også et eksempel på hvordan kunstnere i mange land engasjerer seg for å bekjempe fattigdom og urettferdighet. Den sterkt økende bevisstheten om samfunnsutviklingens etiske sider, er i stor grad et resultat av at Deres regjering har gitt fattigdomsproblemet den høyeste prioritet.

Herr President,
Deres program for økonomisk og sosial utvikling kan få stor betydning. Det gjelder ikke bare for Brasil, men også internasjonalt. Flere land vil sette i gang tiltak inspirert av de brasilianske initiativ. Jeg vil gjerne si at vi deler Deres visjoner på dette område. Både FNs millenniumsmål og resultatene fra Monterrey-konferansen forplikter de rike land. Norge ønsker å arbeide sammen med Brasil i internasjonale fora for å nå disse målene.

Dronningen og jeg gleder oss til å bli bedre kjent med dette storslåtte landet. Vi ser frem til besøk i Sao Paulo og Rio de Janeiro, og til besøket hos Norske Skog i det indre av Parana.

Jeg ber dere alle om å løfte glassene og utbringe en skål for Dem, herr president, og fru Marisa da Silva, og for fortsatt lykke og fremgang for det brasilianske folk.

07.10.2003

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook