Hopp til hovedinnhold

Sonjatun Helsesenter 30 år (tale)

H.M. Dronningens tale ved markeringen av Sonjatun Helsesenters 30-årsjubileum, 30. august 2007.

Kjære alle sammen,

Da kommunens sykestue – Betesda – brant ned til grunnen i april 1969, var daværende Kronprins Harald og jeg i Finnmark på vår første offisielle rundreise i Norge. Brannen gjorde et stort inntrykk på meg og jeg ville gjerne bidra i forbindelse med gjenoppbyggingsarbeidet, hvis det var ønskelig. Og det var det heldigvis! Jeg ble først beskytter for gjenreisingen og fikk senere delta aktivt i innredningen av ”Sonjastuen”. Jeg har mange gode minner fra dette arbeidet, og jeg vil igjen takke for den tilliten som ble vist meg. Det var en utrolig morsom og givende oppgave.

Det er veldig hyggelig å være tilbake i Nordreisa og på Sonjatun helsesenter. Jeg gleder meg til å se hva som har skjedd siden Kongen, Kronprinsen og jeg var her i 1992.

Jeg har tidligere i dag fått en strålende velkomst i kommunen og har opplevd noe av alt det spennende denne kommunen har å by på. Det er flott at historien, gamle tradisjoner og bygninger bevares slik at vi kan få et lite innblikk i hvordan folk levde og bodde i tidligere tider. Halti nasjonalparksenter og det kommende kvenkultursenteret er spennende prosjekter hvor det tenkes nytt med røtter i det opprinnelige. De tre stammers møte i denne regionen er en historie dere tar godt vare på, samtidig som den gir grunnlag for ny næring og nye muligheter.

I dag kan vi feire 30 år med store fremskritt for helsetilbudene i kommunen og regionen Nord-Troms. Jeg har lest at Sonjatun helsesenter i dag har et mangfold av tilbud og tjenester. Det er imponerende hvordan senteret har utviklet seg. Mange kan med god grunn være stolte - over pågangsmotet, det banebrytende arbeidet, nytenkningen og den utrolige innsatsen som er lagt ned.

Siste skudd på stammen er Distriktsmedisinsk senter hvor man i tett samarbeid med Universitetssykehuset, kommunene Kåfjord, Kvænangen, Skjervøy og Nordreisa har opprettet nye tilbud til befolkningen uten at de må reise helt til Tromsø. Jeg er imponert over hvordan man kan desentralisere spesialisthelsetjenester ved å ta i bruk ny teknologi og telemedisin, og jeg ser frem til å få dette demonstrert i ettermiddag.

Det er utviklet fagkompetanse og fagmiljøer på Sonjatun som det legges merke til både nasjonalt og internasjonalt. Dette har bidratt til at tilgangen på leger og sykepleiere har blitt lettere.

Alt som nå tilbys av helsetjenester på Sonjatun er et resultat av målrettet og langvarig innsats. Jeg gleder meg til å få se Sonjastuen igjen og flere av de nye avdelingene - og til å få treffe igjen noen gamle kjente.

Gratulerer med 30 års jubileet og lykke til på veien videre!

30.08.2007

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook