Hopp til hovedinnhold

Fylkestur i Telemark: Tale i Nissedal

H.K.H. Kronprinsessens tale i Nissedal kommune under fylkestur i Telemark, oktober 2008.

Hva er psykisk helse?
En skoleklasse ble spurt – og en gutt ga det enkle, gode svaret: Å ha det bra.

Fylkesmann
Ordfører
Kjære alle sammen

Halvparten av Norges befolkning vil i løpet av livet få psykiske problemer som de trenger profesjonell hjelp til å takle. Man kan spørre seg hvorfor noe som er så vanlig samtidig kan virke så truende på mange av oss. Noe av forklaringen ligger kanskje i dette sitatet av forfatteren Kjartan Fløgstad:
"Menneskesinnet er den eneste urørte villmark." Det ukjente, ufremkommelige, kan som kjent virke skremmende.

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres i år for 17. gang. Bare i Norge markeres det med rundt 1600 enkelt-arrangementer, mange også her i Telemark. Da tema for Verdensdagen i fjor var ungdom og psykisk helse, besøkte jeg en skole på Skedsmo i Akershus. Elevene hadde konkurrert om å lage den beste kortfilmen med psykisk helse som tema. Det viser hvor langt vi tross alt har kommet i å bryte ned tabuer.

I år er voksne målgruppen for dagen. Med spesiell fokus på voksne menn. Jeg skal ikke kommentere dét ytterligere, bare nøye meg med å sitere psykiater Odd Steffen Dalgard – som nylig sa i et intervju: ”Samtalebehandling benyttes mest av kvinner. Menn ser ut til å tro mer på ”maskinfeil” ”.

Tema for den 17. Verdensdagen er ”Livet går opp og ned for alle”.
Med denne overskriften blir psykisk helse alminneliggjort. Jeg tror vi må arbeide for å utvide rommet for ”det normale”. Det skal dessverre lite til for et menneske å føle seg utenfor – som en som ikke passer inn. Vi må være rause med hverandre, tåle hverandres rarheter – og se et mangfoldig samfunn som en ressurs.

Et samfunn består av mange enkelt-arenaer: arbeidsplassen, skolegården, idrettslaget, vennegjengen, nabomiljøet osv. I disse sammenhengene hvor mennesker møtes må vi forsøke å bevare et åpent sinn. Bekrefte overfor hverandre at det kan være greit å si og gjøre dét som ikke faller helt innenfor normen. Da utvides det menneskelige rommet – og det kastes lys inn på den urørte villmarken Kjartan Fløgstad omtaler menneskesinnet som. Da blir det også mindre truende.

Psykisk helse handler om å ha det bra. Men ingen har det alltid bra. En start på å forebygge god psykisk helse er å kunne innrømme nettopp dét: At livet ikke alltid er så greit. Kanskje vil vi erfare at vi ikke mister ansikt ved å møte hverandre som hele mennesker – på godt og vondt.

Takk

08.10.2008

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook