Hopp til hovedinnhold

Festspillene i Bergen: Åpningstale 2009

H.M. Kongens tale ved åpningen av de 57. Festspillene i Bergen..

Statsråd,
Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære festspillvenner,

Jon Fosse har sagt at stykkene hans blir til ”som en reise til det ukjente”.

I møte med det ukjente gjelder det å holde sansene åpne. Selv har jeg stor glede av å oppleve nye steder og utforske ukjente områder. Da er jeg først og fremst inntrykksåpen - og har alle sanser åpne. Det tror jeg er et godt utgangspunkt også for oss som skal være til stede under hele eller deler av årets Festspill her i Bergen.

Som Nordens største musikk- og teaterfestival bringer Festspillene i Bergen oss ut av hverdagen og inn i en annen verden – en verden av nye opplevelser, nye muligheter og nye perspektiver. Slik kan Festspillene bli en to ukers spennende reise inn i et ukjent landskap med mange sterke inntrykk.

Jon Fosse er i dag en av de mest spilte dramatikerne i Europa. På verdensbasis er det satt opp over 600 produksjoner av stykkene hans. Da er det hyggelig at Bergen, Fosses egen hjemby, gjør stas på ham. Jeg skjønner at det under årets Festspill planlegges en rekke arrangementer med fokus på Jon Fosse, både teaterforestillinger og opplesninger, og at Bergen blir et samlingspunkt for regissører, dramatikere og forfattere som har spilt viktige roller som fortolkere av stykkene hans.

Når Bergen nå inviterer til festspill, er det for 57. gang. Programmet viser som vanlig stor spennvidde og røper dristighet og kreativitet. Her er det både etablerte verdensstjerner og stjerner i startgropen av sin karriere. Den kunstneriske profilen bærer preg av at Festspillene ønsker å ta vare på og utfordre den klassiske tradisjonen. Gjennom kulturelle opplevelser har vi god anledning til å utvikle vår fantasi og vår evne til å forstå og forme visjoner for fremtiden.

Ofte er det kunstneriske uttrykk som først forteller om morgendagens landskap og virkelighet. Men kunstnere er ikke nødvendigvis forut for sin tid. De er derimot alltid en del av sin tid.

Kunstneriske uttrykk knytter mennesker sammen. Vi har i vår tid fått et samfunn med stort mangfold. Dette gir muligheter vi må gripe og glede oss over. I år kan festspillpublikummet blant annet se frem til å bli kjent med kunstnere fra Sør-India. Sammen med Hindutempelet i Bergen feirer Festspillene nemlig Ganeshfestival med to arrangement i Håkonshallen og ett i tempelet.

Festspillene initierte for fem år siden prosjektet Fargespill, hvor unge fra hele verden sammen skaper en multietnisk forestilling. Prosjektet har blitt en stor suksess både hos de medvirkende og hos publikum. OiOi-festivalen er tydeligvis også kommet for å bli. I år blir det alt fra samtidsfolkemusikk i campingvogn og sunnmørsk verdensmusikk - til tematisering av betydningen ”ingenting”.

Kultur er ikke for de få utvalgte. Under Festspillene skal alle føle seg velkommen til å bli med på reisen og delta på festen. I gatene blir nybakte foreldre og deres babyer involvert i et ballettprosjekt, og litt eldre barn får muligheten til å lage radioteater og vise frem sine egne operaforestillinger her i Grieghallen.

Svært mange gleder seg over at Festspillene har tatt opp tradisjonen med å arrangere utekonsert i Nygårdsparken. Og når årets festspill er ved veis ende om 15 dager, er det til tonene av nærmere 300 amatørkorister i denne salen. Sammen med et stjernelag av solister, skal det serveres en sjelden versjon av Händels Messias, som ligner den de fremførte i London på 1800-tallet. Den gangen kunne det være opp mot 3000 som sang med på hallelujakoret.

Festspillene i Bergen har blitt et viktig møtested hvor både kunstnere og publikum får nye impulser. Selma Lagerlöf uttrykte en gang at ”kultur er det som blir igjen når man har glemt alt det man har lært”. Kanskje vi må legge bort noe av det vi kan så alt for godt? Og kanskje vi må driste oss til å være enda mer inntrykksåpne?

På reisen inn i den ukjente og spennende kulturelle verden kan vi samle opplevelser som vi kan bære med oss for alltid. Festspillene i Bergen skal sette spor.

Herved har jeg den glede å erklære de 57. Festspillene for åpnet.

20.05.2009

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker