Hopp til hovedinnhold

Krigshistorisk landskap, åpningstale

H.M. Kongens tale ved åpningen av krigshistorisk landskap, Lapphaugen, juni 2009.

Generaler
Admiral
Fylkesmenn,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

Det er en sterk og samtidig tankevekkende opplevelse å være samlet nettopp her, hvor de norske styrkene - den 24. april 1940 - stanset den tyske fremrykningen, og sammen med våre allierte innledet motoffensiven for å gjenerobre Narvik.

Her blant ugjestmilde fjell og i barskt klima kjempet norske og allierte soldater under svært vanskelige forhold – ofte med dårlig utstyr og mangelfulle forberedelser. Under kyndig ledelse av General Fleischer gjennomgikk soldatene umenneskelige lidelser både fysisk og psykisk. Til tross for alle utfordringene, kjempet de seg frem med stor besluttsomhet og offervilje for å stoppe nazitysklands fremmarsj.

Det er på slike dager de ekte heltene står frem. De som er villig til å ofre liv og lemmer for andres frihet. Noen av disse heltene er her sammen med oss i dag. Jeg vil rette en spesiell takk til dere for den innsatsen dere gjorde og for det mot dere viste. Det står stor respekt av det dere gjorde disse skjebnedøgnene i vårt lands historie.

For ettertiden er det viktig at vi aldri glemmer det som skjedde her i fjellene. Derfor er jeg spesielt takknemlig i dag for at vi har fått dette minnesmerket. Det er mitt håp at Krigshistorisk Landskap må bli et verdig og tilgjengelig monument til minne om alle de som utkjempet slaget om Narvik i 1940.

Det er en stor glede for meg å erklære Krigshistorisk Landskap for åpnet.

15.06.2009

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook