Hopp til hovedinnhold

Offisielt besøk til FAE: Hilsen til Nordmenn i Dubai

H.K.H. Kronprinsens hilsen til nordmenn på Sjømannsenteret Dubai 14. april 2010.

Kjære alle sammen

Jeg har hatt utrolig innholdsrike og fine dager i Qatar og Emiratene. Åpningen av Hydros aluminiumsfabrikk var storslagen. Vi har dessuten hatt mange spennende bilaterale samtaler om felles interesser og utfordringer – som næringsutvikling innenfor en rekke sektorer, og miljøvern. Jeg har stor tro på at Norge og Emiratene vil samarbeide godt og nært på flere områder i tiden fremover. Nå er besøket snart slutt – og jeg synes det er veldig fint å avslutte det med å treffe nordmenn og andre skandinaver her på sjømannsenteret i Dubai.

Når man er bosatt langt hjemmefra, kan det være godt å ha et sted å komme til – både for det sosiale i hverdagen og for livets store anledninger. Sjømannsenteret virker som et viktig samlingssted for fastboende skandinaver. Jeg hørte at det har vært 40 konfirmanter her ved senteret denne vinteren. Det er nok flere hjemme i Norge som gjerne skulle byttet med dem!

Jeg har vært i Dubai et par ganger nå – og synes det er et veldig spennende land. Enda mer spennende må det være å oppleve og lære landet å kjenne innenfra over tid – sånn som mange av dere får anledning til.

Det er mye viktig å lære av livet i Dubai som det er fint å kunne ta med hjem og integrere i en norsk hverdag: For eksempel det å leve og jobbe sammen med mange andre nasjonaliteter. I Dubai, som bare består av 20 % egen befolkning, er ikke dette til å unngå.
Noe annet å hente inspirasjon fra, er hvordan Dubai og Emiratene klarer å kombinere innovasjon med tradisjon. Med den raske og internasjonalt rettede fremgangen Emiratene har hatt, er det ikke bare lett å bevare en nasjonal egenart med vekt på tradisjoner.

Det er ikke alt vi som land er enige om – heller ikke om måten å praktisere tradisjoner på. Men så lenge vi er enige om å ha menneskerettighetene som fundament, er det viktig å kunne verne om en egenart i møtet med andre kulturer – gjennom samarbeid og migrasjon. På dette området er det mange land i dag som møter utfordringer. Jeg er sikker på at vi får bedre samfunn ved å møte denne utfordringen med åpenhet og trygghet – og se den som en mulighet. Når vi er trygge på vår egen identitet, er vi også lettere åpne for det fremmede.

Jeg håper dere trives her i Dubai. Takk for den innsatsen mange av dere gjør for norsk næringsliv i dette landet som er i stadig utvikling – og som er et så viktig marked for Norge.

14.04.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker