Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Oppland: Tale i Vang

H.M. Kongens tale i Vang under Kongeparets fylkestur til Oppland, juni 2010.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen,

La meg begynne med å si ”takk for sist”. For Dronningen og jeg har vært i vakre Vang tidligere. Og vi har gledet oss til gjensynet med denne mektige, kontrastfylte naturen, - fra vakre Vangsmjøsa til de villeste fjellrekker. Det er ikke til å undres over at kunstnere som J.C. Dahl, Gerhard Munthe og Erik Werenskiold har brukt Vangsnaturen som inspirasjonskilde.

Også våre diktere lot seg inspirere av norske fjell. Hos Henrik Ibsen er handlingene både i Peer Gynt Og Brand for en stor del lagt til høyfjellet. Selv om Ibsen ikke direkte hentet sin inspirasjon herfra, er det noe universelt med de imponerende synsinntrykkene, stillheten og luften i fjellet, som gjør inntrykk på oss alle. For Ibsen stod det storslåtte i fjellverdenen som selve symbolet på frihet og menneskenes streben etter høyere mål.

Dronningen og jeg har de to siste dagene fått oppleve flotte fjellbygder og mye frisk fjelluft. Vi har gledet oss over vakker natur, livskraftige lokalmiljøer, arbeidsplasser med vilje og evne til omstilling og mennesker som har tro på fremtiden. Nå er vi glade for å være her, aller lengst vest i Valdres, for å bli bedre kjent med dere og livsforholdene i denne kommunen.

I dette naturskjønne området er det kanskje ikke så rart at man finner sporene etter de første valdrisene. Allerede i steinalderen var det fast bosetting her i Vang. Og her har man, så vidt jeg forstår, gjort ett av de eldste skifunn i Norge.

Gjennom generasjoner har fjellet og stølslivet vært en viktig bærebjelke i Vang. Det gleder meg at jordbruk og seterdrift fortsatt spiller en viktig rolle i lokalmiljøet. Samtidig er det lett å forstå at turisme og hytteutbygging har fått en sentral plass når naturen har vært så rause med dere.

Stavkirkene er også med på å danne et viktig tradisjonsbilde av Vang kommune. Her har dere noen av våre aller vakreste stavkirker. Så vidt jeg har latt meg fortelle, hadde dere på et tidspunkt så mange av disse flotte bygningene at en av dem til og med ble solgt på auksjon. Senere i dag gleder vi oss til å få besøke Høre kirke og få lære mer om dens fascinerende historie.

Men det har ikke bare vært eksport av stavkirker fra kommunen. Også arbeidskraft har flyttet ut – og det i stort mon. Herfra foregikk det en svært omfattende utflytting da Amerikafeberen nådde landet. Jeg har latt meg fortelle at før utvandringen til Amerika startet, var det i overkant av 2900 innbyggere i Vang kommune. I løpet av 60 år utvandret over 1800 av disse til Amerika. Mange som er født i Vang har derfor opplevd å være innvandrer i et nytt land, og erfart hvor krevende dette kan være.

Bedre enn de fleste er denne kommunen kanskje i stand til å møte andre som er på flyttefot for å skape et bedre liv for seg selv og sine. Dronningen og jeg gleder oss til å få et lite inntrykk også av det flerkulturelle Vang i dag, og vi ser frem til å høre mer om hvordan dere klarer å forene det beste fra egen tradisjon i møte med nye folk og kulturer, og hvordan nye innbyggere kan berike et lokalmiljø.

Dere har en lang, dokumentert historie her i kommunen. Dette skaper sikkert en god trygghet og et godt grunnlag i møte med det som er annerledes og fremmed. Lykke til med alt arbeid for å skape et godt nærmiljø for alle som ønsker å bo her i Vang!

La meg til slutt rette en takk til ordføreren og hans hjelpere for programmet dere har stelt i stand her i dag. Og takk til alle dere som har møtt fram og skapt den flotte rammen om besøket.

08.06.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook