Hopp til hovedinnhold

Bjørnsonfestivalen: Åpningstale

H.M. Kongens tale ved åpningen av Bjørnsonfestivalen 2010, Molde.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen

Romsdalen og Molde er heldige som kan minnes en mann som hele landet står i takknemlighetsgjeld til. Bjørnstjerne Bjørnson hadde sine viktigste barndomsår i Nesset prestegjeld, og han gikk fem år på skole i Molde. I oppveksten oppdaget han den fantastiske romsdalsnaturen. Da Bjørnson forlot Molde i 1849, var han en unggutt på sytten år, uten annet enn store drømmer i bagasjen. Da han kom tilbake tyve år senere, var han som dikter kjent over hele Norden.

Bondefortellingene, diktene og sangene hans nådde ut til et stort publikum. Samtidig var han kjent som en kontroversiell og pågående aktør i samfunnsdebatten. Det var ved gjensynet av Molde han uttalte til moldenserne som hyllet ham, at det var Romsdalsfjellene som gjorde ham til dikter.

Et stort og brennende engasjement kjennetegnet Bjørnson hele livet. Bjørnson var optimist, og han forble det livet ut. Han trodde på ungdommen, på fremskrittene og de skapende kreftene. Og så var han utålmodig, både på egne og landets vegne. Bjørnstjerne Bjørnsons samfunnsengasjement var så langvarig, intenst og mangfoldig at det vil gå lang tid før festivalen som bærer hans navn blir i beit for viktige temaer og problemstillinger. Enda viktigere enn meningene er selve meningsbrytningen som skaper personlig frihet og åndelige utsyn for menneskene. Gjennom alle sine kontroversielle utspill åpnet Bjørnson det offentlige rommet i Norge og reiste en politisk agenda som drog vanlige mennesker inn i det politiske ordskiftet.

I hans levetid ble det moderne Norge skapt. Fra å være et tilbakeliggende land i utkanten av Europa, kunne Norge tre inn på den europeiske arenaen som et selvstendig land i 1905, likeverdig med andre europeiske nasjoner. Men Bjørnsons samfunnsinnsats stanset ikke der. I sine siste leveår førte Bjørnson en kamp for enkeltmenneskers og nasjoners rettigheter som nådde langt utover våre landegrenser. Derfor ble Bjørnsons død enn påminnelse om at et enkelt menneske noen ganger kan få en betydning som varer langt utover egen levetid. Ved hundreårsmarkeringen av vår store dikters død vil vi minnes hans siste skrevne ord: De gode gjerninger redder verden.

La oss håpe at Bjørnsonfestivalen også i mange år heretter kan hedre Bjørnstjerne Bjørnson ved å reise samtidens viktige spørsmål og presentere de gode bøkene som skaper glede, engasjement og vilje til forandring.

Gratulerer med jubileet, og lykke til med årets festival! Jeg erklærer hermed Bjørnsonfestivalen 2010 for åpnet.

29.08.2010

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Relaterte lenker