Hopp til hovedinnhold

Norsk revmatikerforbund 60 år: Hilsningstale

Prinsesse Märtha Louises tale ved Norsk revmatikerforbunds 60-årsmarkering, Oslo Militære Samfund 15. mars 2011.

Kjære alle sammen,
 

Det er en stor glede for meg å være sammen med dere i dag – gratulerer så mye med 60-årsdagen!

Ja, for det er akkurat i dag – 15. mars – nøyaktig 60 år siden Norsk Revmatikerforbund formelt ble stiftet.

Den gangen besto organisasjonen av 50 pasienter fra Oslo Sanitetsforenings Revmatismesykehus, men den vokste raskt og fikk fotfeste over hele landet. Revmatikerforbundet har nå, etter det jeg er blitt fortalt, nesten 38 000 medlemmer. Det viser at behovet for en interesseorganisasjon for personer med revmatiske plager ikke er blitt mindre med årene.

Organisasjonen har gjennom 60 år arbeidet jevnt og trutt for sine medlemmer, og for å skape større forståelse og åpenhet rundt revmatisme og revmatismerelaterte sykdommer. Det er gledelig å se at spesielt yngre mennesker står fram og forteller om sin sykdom. Det betyr mye. Jeg vet at organisasjonen har tatt i bruk sosiale medier som blant annet YouTube samt nettbasert spørsmålstjeneste i sitt opplysnings- og informasjonsarbeid. Det viser vel også at Revmatikerforbundet er en vital og oppegående 60 åring!

Forbundets opprinnelige motto, ”For framtid og yrke”, er like aktuelt i dag. Det er mange her som vet alt for godt hvor tungt, og ikke minst utfordrende det kan være å leve med smerter hver dag. Et godt yrkes- og hverdagsliv, med så få plager og smerter som mulig, det er noe vi alle ønsker oss.

Kosthold og trening er to viktige nøkkelord for Revmatikerforbundets medlemmer. Det er bra og ikke minst veldig interessant at man har valgt å fokusere på nettopp mat – og smart mat - som tema for jubileumsmøtet.

Jeg har selv i flere år vært opptatt av kosthold og ernæring, spesielt sett i sammenheng med smerter og plager. Omlegging av kostholdet kan over tid ha en positiv effekt også for personer som sliter med revmatisme, muskel- og skjelettplager.

Den greske legen Hippokrates sa allerede på 400-tallet f.Kr. at ”Din mat er din medisin”. Forskning viser at riktig mat kan bidra til å gjøre hverdagen bedre.

Jeg gleder meg til å høre foredragene som jeg er sikker på vil være til nytte og inspirasjon for oss alle.

Igjen, gratulerer så mye med dagen!

 

15.03.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook