Hopp til hovedinnhold

Røde kors' innsats: Tale til ansatte og frivillige

H.K.H. Kronprinsessens tale til ansatte og frivillige i Røde kors etter deres innsats etter tragediene i Oslo og på Utøya.

Kjære alle sammen

Noen ganger blir ord fattige.
Og det å skulle si noe om den innsatsen dere har lagt ned siden fredag for en uke siden gjør meg ydmyk.

Dere har reddet liv.
Dere har satt andre mennesker foran dere selv.
Dere har sett mer enn andre kan forestille seg.

Og jeg vet at dette må være en stor personlig belastning.
Hele Norge skylder dere en stor takk for innsatsen deres. Uten dere ville tragedien vært enda større. Vi ville mistet flere. Færre av de overlevende ville hatt noen å snakke med de første kritiske timene.

Over de siste årene har jeg blitt godt kjent med røde Kors. Jeg er stolt over å være tilknyttet en organisasjon som på en så flott måte klarer å være tilstede på så mange plan, og i så mange faser når katastrofen inntreffer.

I tiden som kommer har dere en minst like viktig jobb å gjøre - med å være støtte for berørte rundt i hele landet.

Det vi har sett i denne tiden, er Røde Kors sitt samfunnsoppdrag satt ut i praktisk handling - utført av enkeltmennesker med sterk personlig forpliktelse.

Det norske folk har vist at vi stiller opp for hverandre når katastrofen inntreffer. Dere i Røde Kors bærer med dere denne forpliktelsen hele tiden. Det er et personlig valg dere gjør i deres hverdag, dere er på mange måter den kollektive samvittigheten vår satt ut i praksis.

Det norske folk har vist at hatefulle handlinger ikke tar fra oss troen på det gode i mennesket. Vi trenger så inderlig at også dere klarer å holde fast på denne troen, dere som har vært tettere på grusomhetene enn de fleste.

Vi trenger deres handlekraft og hjertevarme, og vi trenger deres profesjonalitet.

Tusen takk for den store innsatsen deres. Jeg ønsker dere mot og styrke i tiden som kommer. Både for hver enkelt av dere personlig, og i den innsatsen dere gjør for andre.

01.08.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook