Hopp til hovedinnhold

Fylkestur til Hedmark: Tale i Folldal

H.K.H. Kronprinsens tale i Folldal under Kronprinsparets fylkestur til Hedmark 22. - 23. august 2011.

Fylkesmann,
Ordfører,
Kjære alle sammen! 

Utrolig fint å se så mange her i dag. Vi har gledet oss lenge til denne fylkesturen og til å besøke Hedmark og Folldal. I år er bakteppet spesielt. De siste ukene har vært vanskelige for mange.

Midt i grusomheten har vi opplevd nærhet, fellesskap og samhold. La oss prøve å holde fast ved det, også når vi går inn i hverdagen.

Det er viktigere enn noen gang å støtte opp om det åpne og mangfoldige samfunnet vi har i Norge.

Terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya har tydeliggjort hvor mye enkeltmenneskers holdninger og handlinger har å si. Det har noe å si hvordan du og jeg velger å bruke livene våre. Vi kan velge å bruke ressursene våre til beste for andre.

I Folldal velger svært mange mennesker å bruke tid på frivillig innsats for lokalmiljøet. Nesten 100 forskjellige lag og foreninger i en kommune med 1700 innbyggere er et tydelig og imponerende bevis på det.

Det er ikke overraskende at mye fritidsaktivitet i Folldal er nært knyttet til den storslåtte naturen, med fjell og vakre seterdaler. Vi er nå i landets høyest beliggende kommunesenter, og kommunen har hele 8 topper over 2000 meter. Folldal er virkelig et eldorado for friluftsliv av alle typer.

Ett eksempel er hundekjøring. Det er morsomt at Folldal har bygget opp ett av landets største og beste miljøer for hundekjøring. Faktisk er det flere som velger å bosette seg i kommunen, også fra andre land, nettopp for å kunne utnytte de unike treningsforholdene her, med flere titalls mil sledehundløyper nede i dalbunnen og oppe i høyfjellet.

Jeg hadde gleden av å prøve hundekjøring under Finnmarksløpet i Alta for et par år siden, men kan knapt påberope meg å være noen ekspert. Jeg ser frem til å få frisket opp ferdighetene når Kronprinsessen og jeg skal besøke Frankmotunet senere i dag.

Gruvedrift har betydd mye for utviklingen av Folldal-samfunnet gjennom nesten 250 år. Jeg har blitt fortalt at gruven nesten var en «stat i staten», med egen sykestue, postkontor, skole, bakeri og telefonsentral. Selv om det nå ikke lenger er gruvedrift her, er jeg er glad for å se at dere tar så godt vare på det gamle gruvemiljøet, med over 70 bygg. Folldal gruver og nasjonalparksenter representerer en viktig del av norsk industri- og kulturhistorie. Det er flott at dette er gjort tilgjengelig for både fastboende og turister.

Nå gleder vi oss til å se og høre hva det lokale kulturlivet i Folldal kan by på. Ikke minst ser vi frem til å hilse på enda flere av dere som bor her.

Takk for oppmerksomheten.

 

22.08.2011

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook