Hopp til hovedinnhold

Kommunebesøk til Flå

H.M. Kongens tale under kommunebesøket til Flå kommune 5. oktober 2023.

Statsforvalter
Ordfører
Kjære fløværinger!

Så hyggelig å se at så mange har møtt opp her på jakt- og fiskesenteret i dag – selv om det er midt i elgjakta! Til de av dere som egentlig skulle vært på jakt nå, vil jeg takke litt ekstra for oppmøtet.
Jeg vet hvordan dere har det!

Jeg har gledet meg til å besøke Flå – bygda med det store hjertet.
Ja, jeg tror kanskje dere vet hva jeg sikter til.

Fløværingene berørte mange av oss da dere raust åpnet hjerter og hjem, hotell, forsamlingshus, skole, kirke – ja jeg vet ikke hva – for 200 ukrainske flyktninger. Plutselig – over natta – var Flås befolkning økt fra 1100 til 1300.

Som ordføreren uttalte til NRK den gangen:
«UDI kan umulig ha visst hvor få vi er her da de spurte…»

At dere likevel stilte opp på den måten dere gjorde, sier mye om dere alle.
Men så har dere også en historie som har lært dere at vi ikke kan ta freden for gitt:
En av de viktigste kampene i Hallingdal under 2. verdenskrig fant sted i Gulsvik i april 1940.

Hallingenes heltemodige innsats påførte tyskerne betydelig tap – før kampene uvegerlig fortsatte oppover dalen.

Det er både vakkert og viktig at bautaen ved Krøderen til minne om disse kampene bekranses hver 17. mai. For dette handler om å takke, om ikke å ta for gitt, om ikke å glemme.

Det handler om selve verdifundamentet vårt. Om at historien kan gjenta seg – og om at vi har et ansvar for å ta vare på mennesker som trenger beskyttelse fra krig.

Flå er kanskje en liten kommune i folketall, men stor og rik på natur, på tradisjoner, historier, opplevelser og flotte folk.

Dere har en av landets mest besøkte opplevelsesparker – som vi er rett i utkanten av nå. Det er både spennende og oppsiktsvekkende at Hallingdals fauna har blitt utvidet fra bjørnen som den selvsagte og opprinnelige attraksjonen – til nå også å inkludere langt mer eksotiske arter som krokodille – og dinosaurer.

Familier strømmer til Bjørneparken år etter år, og reiser hjem igjen med nye gode minner.

Den årlige gjeddefiskekonkurransen i Gulsvik rundt Sankthans skjønner jeg har en effektiv dobbel- for ikke å si trippeleffekt: Man får de grådige beistene opp fra Krøderen, og bjørnene her i parken får mat.

I tillegg er det mye moro for folk som kommer fra fjern og nær for å delta. Enkelte er visst ikke spesielt opptatt av å ha krok på engang, men gleder seg over en fin dag på fjorden med gode venner, mat og drikke…

Flå har opplevd en formidabel vekst. For 20 år siden var dere et lite samfunn som turister og hyttefolk stort sett bare kjørte gjennom på vei videre opp og ned Hallingdal. I dag er Flå et mål i seg selv for mange – med hytteutbygging og et mangfoldig næringsliv. Hele sommeren gjennom stopper busslaster med all verdens turister opp. Er man sulten, kan man velge langs hele spekteret fra thaimat til småmat og lefsekling.

Og nettopp dét er viktig:
Å ta vare på gamle tradisjoner samtidig som man er åpen for nye impulser og utvikling. Det gjelder å beholde hjertet og ikke miste seg selv oppi det hele.    

Med deres evne til å ta godt vare på hverandre – enten dere er nye fløværinger eller har levd her i generasjoner – er jeg sikker på at Flå går gode tider i møte.

 «I Flå er himmelen blå og fredfull» sa en ung ukrainsk kvinne som jeg tror vi skal få møte her senere. Det sier mye om hva hun – og så mange andre ukrainere flyktet fra. Og det sier mye om hvor heldige dere er, dere som bor her i vakre Flå.

Jeg gleder meg til å bli litt bedre kjent med dere.

Takk!

05.10.2023

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook