Hopp til hovedinnhold

Prinsesse Märtha Louise

Prinsesse Märtha Louise ble født 22. september 1971 på Rikshospitalet i Oslo. Hun er eldste barn av Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja. 

Prinsessen er oppkalt etter sin farmor, Kronprinsesse Märtha, og etter sin tippoldemor, Kong Haakons mor, Dronning Louise. Etter en endring av Grunnloven er Prinsessen arveberettiget til tronen, men som en overgangsordning ble det bestemt at mann går foran kvinne for dem som er født før 1990. Prinsessen har en bror, Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

Oppvekst

Prinsessen og hennes bror vokste opp i landlige omgivelser på gården Skaugum i Asker sørvest for Oslo. Foreldrene la stor vekt på at oppdragelsen til begge barna skulle være mest mulig lik den som er vanlig for norsk ungdom. Både Prinsessen og Kronprinsen har derfor gått i kommunal barnehage og på vanlig skole, og de har deltatt på ulike fritidsaktiviteter. Prinsessen sang blant annet i kor, spilte tverrfløyte, danset folkedans og var i mange år ivrig sprangrytter - blant annet på landslaget.

Interessen for hestesport har fulgt Prinsessen. Her på Oslo Horse Show 2017. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Familie

13. desember 2001 forlovet Prinsessen seg med forfatter Ari Behn (1972-2019) fra Moss. Paret ble viet av biskop Finn Wagle i Nidaros Domkirke, Trondheim 24. mai 2002. I 2016 besluttet de å gå fra hverandre, og paret ble skilt 2017.

Prinsessen og Ari Behn fikk tre døtre sammen. Maud Angelica Behn ble født på Rikshospitalet i Oslo 29. april 2003, Leah Isadora Behn ble født på Bloksbjerg på Hankø 8. april 2005 og Emma Tallulah Behn som ble født i Lommedalen 29. september 2008. Alle tre er døpt i Slottskapellet. Maud Angelica ble døpt 2. juli 2003, Leah Isadora 16. juni 2005 og Emma Tallulah 20. januar 2009.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett kunngjorde sin forlovelse 7. juni 2022.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett annonserte sin forlovelse. Foto: Daryl Henderson / NTB

Prinsessen og døtrene bor i Lommedalen i Bærum kommune.

Offisielle oppgaver

Prinsesse Märtha Louise utfører offisielle oppdrag for Kongehuset innenfor områder som angår mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Prinsessen er beskytter for åtte organisasjoner, og hun deltar aktivt i Prinsesse Märtha Louises fond som gir støtte til aktiviteter for funksjonshemmede barn og unge.

Representanter for VIVIL-lekene i audiens hos Prinsessen. Foto: Liv Osmundsen, Det kongelige hoff

I tillegg er Prinsessen styremedlem i Stiftelsen Vi, som jobber for å gi funksjonshemmede like muligheter til et fullverdig liv gjennom mestring i aktivitet og idrett.

Eget foretak

Prinsesse Märtha Louise har lenge vært sterkt engasjert i kulturformidling, og da spesielt formidling av norske folkeeventyr - blant annet gjennom opplesningsserier på norsk fjernsyn. Prinsessen er selv forfatter av flere bøker og lydbøker, og har vært programleder for flere fjernsynsserier.

I januar 2002 begynte Prinsessen å arbeide med kulturformidling og rosenmetoden på selvstendig grunnlag. I den forbindelse ble det etablert et enkeltmannsforetak, der Prinsessen som juridisk person selv tar hånd om sin forretningsdrift. Fra 1. januar 2002 har Prinsessen betalt skatt som alle andre.

Fra 2007 til 2019 drev Prinsessen Astarte Education/Soulspring sammen med Elisabeth Nordeng. I 2018 startet Prinsesse Märtha Louise YouTube-kanalen HEST360 sammen med Geir Kamsvåg.

 

07.06.2022

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Fakta

Utdannelse

Prinsessen gikk på Smestad skole i Oslo og fullførte videregående ved Kristelig Gymnasium i Oslo i 1990 med vekt på språkfag.

Samme høst flyttet Prinsessen til England for å trene sprangridning ved Waterstock House Training Centre og studere litteratur ved Universitetet i Oxford. Senere trente hun ved Arena UK for å spisse sine ferdigheter som konkurranserytter.

Høsten 1992 begynte Prinsesse Märtha Louise ved Bjørknes Privatskole i Oslo. Hun fortsatte til Høgskolen i Oslo, der hun utdannet seg innen fysioterapi. Praksisperioden gjennomførte hun i Maastricht, Nederland. Prinsessen var ferdig utdannet fysioterapeut i desember 1997 og kvalifiserte seg som Rosenterapeut i 2000. 

Prinsessen forfulgte også sin karriere som konkurranserytter og var medlem av det norske landslaget i flere år. 

Prinsesse Märtha Louise 2001 (Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix)