Hopp til hovedinnhold

Kongelig bryllup 1968

Kronprins Harald og daværende Sonja Haraldsen ble viet i Oslo Domkirke 29. august 1968. Da hadde det gått 9 år siden de møttes første gang.

Den lange ventetiden skyldtes at Kronprinsen ønsket å gifte seg med en kvinne av folket – en som ikke tilhørte et av Europas kongehus eller adel. Dette var et brudd med tidligere konvensjoner, og var svært omdiskutert i samtiden. Omsider kunne imidlertid forlovelsen offentliggjøres.

Forlovelsen kunngjøres

Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968. Da overbrakte Stortingspresident Bernt Ingvaldsen følgende budskap fra Kong Olav til Stortinget:

Jeg har herved den glede å kunne meddele Dem, herr President og Norges Storting, at jeg, efter ved Statsministeren å ha søkt råd hos regjeringsmedlemmene, hos Dem herr President og de politiske gruppers parlamentariske ledere, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Harald, i dag inngår forlovelse med frøken Sonja Haraldsen, datter av avdøde Karl August Haraldsen og gjenlevende hustru Dagny, født Ulrichsen”.

Kunngjøringen av forlovelsen ble fulgt av pressekonferanse og fotografering i Dronningparken. Foto: NTB arkiv / Scanpix

Så snart forlovelsen ble kjent, ble det flagget fra alle offentlige bygninger.

Vielsen

Vielsen fant sted klokken 17.00 den 29. august. Oslo var pyntet med flagg og blomster, i tillegg til monogram og bilder i mange butikkvinduer. Nær 3000 soldater fra alle våpengrener sto skulder ved skulder langs bryllupsruten fra Slottet til Domkirken.

Om lag 850 gjester var invitert, og fra 15.00 begynte Domkirken å fylles. Kirken var dekorert med mer enn 2 500 roser, margueritter, fresia, erteblomster og gladioler. Da klokkene i Rådhustårnet slo 16.30 startet kortesjen fra Slottet - i alt 19 biler. I den første puljen kom Kronprins Harald sammen med sin forlover, grev Flemming av Rosenborg.

Bruden trådte inn i kirken, ledsaget av Kong Olav, til tonene av Henry Purcells ”Trumpet tune and Air”.

Bruden ble ført til alteret av sin kommende svigerfar, Kong Olav. Foto: Arkiv, Scanpix

Øvrig musikk under vielsen var Den norske studentersangforenings fremførelse av ”Herre Gud ditt dyre navn og ære - og sangerinnen Aase Nordmo Løvberg som sang ”Alt står i Guds Faders hånd” .

Brudeparet gikk ut av kirken til tonene av J. S. Bachs Preludium i Ess-dur, og møtte jubel og gratulasjoner fra de mange frammøtte utenfor. Fra Akershus ble det avfyrt dobbelt kongesalutt, to ganger 21 skudd.

Ferden tilbake til Slottet fant sted i en åpen Lincoln Continental. Foto: Arkiv, Scanpix

Tusenvis var møtt fram på Slottsplassen for å hilse de nygifte. Foto: Aktuell / Scanpix

Bryllupet ble feiret i tre dager og med et stort antall gjester.

Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja danser bryllupsvals i Slottets store festsal. Foto: NTB arkiv / Scanpix

Se flere bilder fra begivenheten eget fotoalbum

 

 

07.08.2024

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook
Kong Harald og Dronning Sonja giftet seg i Oslo domkirke 29. august 1968. Foto: NRK Arkiv.
Fakta

Dronning Sonjas brurekjole

Brurekjolen er heilklipt med innsvinga liv som glir over i eit utskrådd skjørt med ei aning av eit slep. Dei tre kvart lange erma vida seg ut nedst, og den runde halsringinga er kanta med ein oppståande krage. Eit langt slep høyrer til kjolen. Det er festa ved skuldrene og følgjer dei utskrådde linjene til skjørtet.

Brurekjolen er sydd av siberlin - eit kremfarga silketøy i ein kraftig kvalitet som understrekar kjolens form. Nedst på erma og på kragen er det brodert ein blomsterbord med små tøyrosettar og blad, perler og krystallar.

Bruresløret av tyll er like langt som slepet og festa med ein rosett av kunstige kvite blomstergreiner. Blomstane i rosetten er dei same som i broderiet på erma og på kragen.

Brurebuketten bestod av roser, fresia og liljekonvallar.

Kong Olav og Sonja Haraldsen før vielsen (Arkiv, Scanpix)