Hopp til innholdet

Det kongelige hushold

Det kongelige hushold leverer tjenester innen renhold av hjem, kontor og representasjonsrom, tekstilbehandling, blomsterdekor, kjøkken, servering, kantinedrift, kammertjeneste og andre serviceoppgaver.

Midt i den store ballsalen står et avlangt bord dekket på til 72 personer.
Store festsal dekket til middag for Frankrikes president. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Det kongelige hushold er ansvarlig for den daglige driften av Slottet og Skaugum – og for driften av andre statlige og private kongelige eiendommer når Kongefamilien oppholder seg der. Husholdet bistår også Kongehuset ved store arrangementer der Kongeparet eller Kronprinsparet er vertskap.

Det kongelige hushold bidrar til en sunn økonomi gjennom god arbeidsplanlegging, rasjonell råvarebruk, innkjøp og samhandling. Bidrag og støttet til Hoffets miljøsatsing er en naturlig del av hverdagen.

Husholdet er den største avdelingen ved Det kongelige hoff. Avdelingen får bistand fra tilkallingshjelp og Hoffets øvrige medarbeidere ved større arrangementer. Det kongelige hushold består av fem seksjoner som primært har medarbeidere utdannet innen yrkesfag. Seksjonene tar hånd om Kongehusets representasjon og andre offisielle og private gjøremål. Husholdet bistår også Prinsesse Astrid i forbindelse med hennes offisielle virke.

Hovmesteren setter dekketallerken på et rundt bord.
Bordene dekkes med stor presisjon i Lille festsal. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Hovmesteren har på hvite hansker mens hun legger ned en kniv ved siden av kuverten.
Bordene dekkes med stor presisjon i Lille festsal. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff
Vi ser to dekketallerken og en avstandsmåler.
Hovmesteren benytter en avstandsmåler for at kuvertene skal stå like langt fra hverandre. Foto: Øivind Möller Bakken, Det kongelige hoff

Kjøkkenseksjonen

Kjøkkenseksjonen har ansvar for matlaging tilknyttet Kongeparet og Kronprinsparets virksomhet offisielt og privat. Seksjonen drifter også Hoffets kantine og forbereder møteromsservering. Kjøkkenseksjonen legger vekt på norsk mattradisjon og bruker blant annet grønnsaker fra kjøkkenhagen på Bygdø kongsgård. Matproduksjonen skal kjennetegnes av kvalitet, innovasjon og tradisjon. Kjøkkenseksjonen bidrar til utdanningen av en lærling.

Hovmesterseksjonen

Hovmesterseksjonen har ansvar for servering ved mottakelser, audienser, lunsjer og middager på Slottet og de andre kongelige eiendommene – og ved reiser med Kongeskipet Norge. I tillegg til en rekke servicefunksjoner har hovmesterseksjonen ansvar for Hans Majestet Kongens kammertjeneste. Seksjonens medarbeidere bistår Kronprinsparets stab ved arrangementer på Skaugum og er ansvarlig for Slottets sølvkammer.

Husøkonomseksjonen

Husøkonomseksjonen står for alt daglig, periodisk og antikvarisk renhold. Blomsterdekor for kongelige eiendommer blir planlagt og produsert av seksjonens blomsterdekoratører. Seksjonen drifter også Hoffets systue og vaskeri. Husassistene bidrar til istandsetting og gjennomføring av små og store arrangementer – alt fra enkle møter og daglig renhold til gallamiddager, private merkedager og statsbesøk.

Kongeparets private stab

Kongeparets private stab bistår med tilrettelegging av private og offisielle behov og gjøremål. Det inkluderer ivaretakelse av de private eiendommene og programkoordinering, samt kammertjeneste, søm og garderobeansvar. Seksjonen leverer også sekretærtjenester til Kongeparet.

Kronprinsparets private stab

Kronprinsparets private stab er knyttet til hovedhuset på Skaugum. De bistår med tilrettelegging av både private og offisielle arrangementer og gjøremål. Staben er ansvarlig for den daglige driften på Skaugum og Kronprinsparets hytter. I tillegg bistår seksjonens medarbeidere med de fleste servicerelaterte gjøremål Kronprinsfamilien måtte ha behov for. Seksjonens driftsteknikere bistår med vedlikehold.

Avdelingen ledes av sjef det kongelige hushold Lars Christian Krog.