Hopp til hovedinnhold

75 år siden frigjøringen av Auschwitz

27. januar var det 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau. Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og statsminister Erna Solberg representerte Norge under markeringen i Polen i går kveld.

28.01.2020

Den 27. januar 1945 nådde sovjetiske tropper fram til portene ved konsentrasjonsleiren Auschwitz vest for Krakow. På innsiden av det som er blitt kalt «Dødens port» fant Den røde armé 7 000 sterkt medtatte fanger. Frigjøringen av Auschwitz markerte slutten på nazistenes folkemord, og denne dagen markeres hvert år som Den internasjonale Holocaustdagen.

Sammen med statsledere fra over 50 land var også 200 gjenlevende til stede under minnesmarkeringen som fant sted utenfor portene til konsentrasjonsleiren. Fra Norge deltok Edith Notowicz, Maria Gabrielsen og Chana Arberman.

Kronprins Haakon i samtale med Maria Gabrielsen – en av dem som overlevde Auschwitz. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Minnesmarkering

Markeringen ble åpnet av Polens president Andrzej Duda som, på vegne av det polske folk, ga sitt løfte om å videreføre kunnskapen og monumentene som forteller historien om det som skjedde i konsentrasjonsleirene. En rekke representanter for de overlevende talte under markeringen, og de hadde alle et sterkt budskap om viktigheten av å ikke glemme.

Etter markeringen utenfor portene vandret statslederne langs jernbaneskinnene inn i konsentrasjonsleiren. Her tente Kronprins Haakon og statsminister Solberg lys ved den norske delen av minnesmonumentet – plass nummer 15.

Plass nummer 15, den norske delen av minnesmerket i Auschwitz. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Senere på dagen fikk Kronprinsen og statsministeren mulighet til en lengre samtale med de norske overlevende.

En ufattelig tragedie

Auschwitz er fellesbetegnelsen på tre store og et stort antall mindre leire i området, der Auschwitz-Birkenau fungerte som en ren utryddelsesleir. Det anslås at mellom 1,2 og 1,6 millioner mennesker døde i Auschwitz. Det store flertallet av disse var jøder. I tillegg kom rom, homofile, krigsfanger og politiske dissenter.

Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Også norske jøder ble sendt til dødsleirene i Auschwitz. Den 26. november 1942 forlot DS Donau Akershuskaia i Oslo med 532 norske jøder om bord med kurs for Stettin – og Auschwitz. Til sammen ble 772 jøder sendt fra Norge til nazistenes konsentrasjonsleirer. Bare 34 overlevde.

Derfor markeres Den internasjonale Holocaustdagen også på Akershuskaia, der minnesmerket over de deporterte står.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook