Hopp til hovedinnhold

Den første som hørte om freden

Prinsesse Astrid var i full gang med leksene hjemme på Pook’s Hill utenfor Washington da hun som den første i Kongefamilien i USA fikk høre at tyskerne hadde kapitulert.

08.05.2020

– I bakgrunnen hadde jeg radioen på. Plutselig brytes sendingen med meldingen om at "tyskerne har kapitulert – Europa er igjen fritt". Jeg stormet ut og ropte: "Nå er det slutt på krigen, vi er fri, vi er fri." Mor spurte: "Sa de noe om Norge?" Det kunne jeg ikke svare på, fordi jeg hadde jo løpt ut før jeg hørte hele meldingen, forteller Prinsesse Astrid, fru Ferner.

Rett etter ringte telefonen. Det var fra ambassaden som kunne bekrefte at Norge igjen var blitt et fritt land.

Under krigen oppholdt Kronprinsesse Märtha seg på Pook's Hill sammen med med Prins Harald, Prinsesse Astrid og Prinsesse Ragnhild. Her er Kronprins Olav på besøk. Det meste av tiden var han i London sammen med Kong Haakon og den norske eksilregjeringen. Fotograf ukjent, De kongelige samlinger.

Senere samme kveld fikk Kronprinsesse Märtha en telefon fra utenriksminister Trygve Lie. Både statsminister Johan Nygaardsvold og han var i USA, og de skulle reise tilbake til England dagen etter.

– Trygve Lie spurte om mor ville bli med, slik at hun kanskje rakk å møte far før han reiste til Norge. Mor var en effektiv kvinne, og hun gikk umiddelbart i gang med å merke alle tingene som var fars og hennes og som skulle være med flyttelasset hjem til Norge. Jeg husker Ragnhild og jeg satt i bilen med mor da hun skulle reise. Vi måtte skrive lister over alt som skulle handles inn og som vi skulle ha med til Norge. Listene var lange. Både hoffsjefen og hoffdamen gikk i gang med å handle inn. Det var alt fra rengjøringsmidler til leppestifter, forteller Prinsessen videre.

Kronprinsesse Märtha rakk frem i tide til å treffe Kronprins Olav.

Offisiell fotografering av familien på Pook's Hill. Foto: De kongelige samlinger

– De rakk å møtes i Edinburgh. Jeg tror de fikk halvannen time sammen, før far måtte reise med skip hjem til Norge. Ragnhild og jeg var i ekstase over å skulle kom hjem til Norge, mens Harald synes det hele var dumt. Han skulle til noe ukjent. Vi visste jo hva vi skulle hjem til med venninner og alt det der. Mens han ante jo ikke hva han kom til.

Hjemreise

Fra 16. mai 1945 satt de tre barna standby for den lange reisen hjem til Norge.

– Den 17. mai husker jeg ikke så mye av. Vi satt og ventet på å skulle reise, og hver gang telefonen ringte så "hoppet vi", men først 18. eller 19. mai forlot vi Amerika, forteller Prinsesse Astrid.

Prinsesse Astrid, fru Ferner fortalte om sine opplevelser via videosamtale fra sitt hjem i Oslo. Foto: Det kongelige hoff

Kronprins Olav satte foten på norsk jord igjen 13. mai, som den første i Kongefamilien. Prinsesse Astrid fulgte etter og gikk i land i Oslo sammen med Kong Haakon, sin mor og sine søsken 7. juni 1945.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook